Choď na obsah Choď na menu
 


Varšava 13. mája 2023

 

Dlhodobá hormonálna liečba spôsobila Łukaszovi Sakowskému vážne a trvalé psychické a fyzické poškodenie, vrátane rozvoja osteoporózy vo veku 18 rokov, píše Robert Semonsen pre The European Conservative

Inštitút pre právnu kultúru Ordo Iuris, vplyvný katolícky think tank so sídlom v Poľsku, v súčasnosti dokončuje návrh zákona, ktorý by v prípade jeho prijatia poľským parlamentom vedeným národnými konzervatívcami nielenže zakázal operácie na zmenu pohlavia u detí – ktoré sú v súčasnosti povolené so súhlasom rodičov – ale zároveň by za každú takúto operáciu hrozil lekárovi trojročný trest odňatia slobody.

Podnetom pre návrh právneho predpisu think tanku bol príbeh Łukasza Sakowského – homosexuála, novinára a spisovateľa v oblasti vedy – ktorý uviedol, že ho transsexuál v tínedžerskom veku vmanipuloval do dlhodobej hormonálnej liečby, ktorá mu podľa jeho slov spôsobila vážne a trvalé psychické a fyzické poškodenie vrátane rozvoja osteoporózy vo veku 18 rokov, uvádza varšavský denník Rzeczpospolita.

“Keď som mal 13 rokov, zmanipuloval ma transsexuál, s ktorým som sa zoznámil na internete, v tom čase asi 40-ročný, ktorý ma presvedčil, že byť homosexuálom je zlé, presvedčil ma, aby som sa identifikoval ako transsexuálna osoba (“trans žena”),” napísal Sakowski a dodal, že od 14 rokov bral blokátory puberty a ženské hormóny. “Vo veku 22 rokov som sa vrátil k svojmu pravému mužskému pohlaviu, s ktorým som sa narodil.”

Po kritike, ktorú voči navrhovanej legislatíve vzniesli ľavicovo-liberálni zákonodarcovia, Jerzy Kwaśniewski, poľský právnik, ktorý stojí na čele Ordo luris, na sociálnych sieťach obhajoval stanovisko think tanku.

Je “čas prestať mrzačiť deti. Je čas zakázať chemickú kastráciu detí. Máme dosť detských tragédií, ktoré vznikli v dôsledku toho, že deťom sa vymývajú pohlavné mozgy a potom sa chcú vrátiť do normálu, keď už je neskoro, keď ich telá boli zmrzačené a hormonálna rovnováha narušená,” napísal Kwaśniewski.

Rafal Dorosiński, riaditeľ Centra právnych analýz inštitútu Ordo Iuris, informoval novinárov, že návrh zákona bude zverejnený najneskôr v máji alebo júni, a vyzval poľské strany, aby ho podporili.

“Sme otvorení spolupráci so všetkými zainteresovanými poslancami a dúfame, že sa nájde skupina pripravená predložiť návrh na legislatívne práce,” povedal Dorosiński.

V komentári pre The European Conservative Dorosiński vysvetlil motiváciu návrhu legislatívy a uviedol, že za posledných desať rokov došlo k drastickému nárastu počtu detí “diagnostikovaných” ako transsexuálne a odoslaných na liečbu s cieľom zmeniť – alebo, ako tvrdia transrodoví aktivisti, “korigovať” – ich pohlavie:

V praxi to znamená radikálny zásah do hormonálnej rovnováhy dieťaťa, po ktorom nasleduje chirurgické zmrzačenie dieťaťa.

Tieto nezvratné zákroky, ktorých výsledkom je zbavenie možnosti počať v budúcnosti vlastné dieťa, amputácia zdravých častí tela a faktická nemožnosť založiť si vlastnú rodinu, sa vykonávajú na nezrelých ľuďoch vzhľadom na ich vek (ktorí si nemôžu sami kúpiť ani alkohol), tínedžeroch a dokonca aj na malých deťoch.

Podľa Dorosińského mnohé z týchto detí trpia rôznymi psychickými poruchami (napr. autizmom), zatiaľ čo iné sa stali obeťami propagandy, ktorá mylne prezentuje ľudskú sexualitu ako výlučne sociálny konštrukt, ktorý nie je nijako determinovaný biológiou a o ktorom môže rozhodnúť subjektívne presvedčenie jednotlivca.

Inými slovami, vysvetlil, chirurgická a hormonálna “korekcia” tela sa prezentuje ako riešenie ťažkostí a problémov, ktoré sú u dospievajúcich pomerne typické.

Tento prudký nárast počtu detí a dospievajúcich, ktorí vyhľadávajú liečbu na zmenu pohlavia, sa neobmedzuje len na Poľsko. Podľa údajov Dorosińského sa počet žiadostí na klinikách pre zmenu pohlavia v Spojenom kráľovstve v rokoch 2009 až 2021 zvýšil o 2457 %, v Holandsku v rokoch 2006 až 2016 o 904 % a v Taliansku v rokoch 2009 až 2018 o 7200 %. Dorosiński považuje tento vývoj za znepokojujúci vzhľadom na nedostatok vedeckých podkladov pre tento typ liečby:

V rozpore s tvrdeniami transrodových aktivistov liečba “zmeny pohlavia” nezlepšuje blahobyt ľudí, ktorí ju podstúpili.

Viaceré krajiny zmenili svoju politiku na základe vedeckého výskumu. Fínsko v roku 2020 zmenilo svoju dovtedy permisívnu politiku zmeny pohlavia, Švédsko ho nasledovalo v roku 2021 a Spojené kráľovstvo sa v roku 2022 rozhodlo zatvoriť kliniku Tavistock, jedinú kliniku v krajine, kde sa liečila rodová dysfória, po tom, čo externá štúdia okrem iného zistila, že lekári tejto kliniky sa cítili “pod tlakom, aby prijali nespochybniteľný prístup”, ktorý je v rozpore s bežným klinickým hodnotením. Inými slovami, lekári boli pod tlakom, aby ignorovali komorbidity, ktoré boli u ich pacientov často prítomné, a skôr sa snažili potvrdiť ako spochybniť sebaidentifikáciu mladých pacientov.

 

Zdroj: hlavnespravy.sk