Choď na obsah Choď na menu
 


Český europoslanec a člen Českej pirátskej strany Mikuláš Peksa na svojom účte na Twitteri vyjadril znepokojenie nad novelou zákona prijatou v Rumunsku, ktorá zakazuje propagovať teórie, ktoré vnímajú gender ako koncept oddelený od biologického pohlavia. Proti novej legislatíve sa ohradili rumunské univerzity, akademici i organizácie.

 

Novela zákona o vzdelávaní bola schválená v utorok 16. júna v rumunskom parlamente. Informuje o tom server Euronews.

Tento pozmeňovací a doplňujúci návrh predložil zákonodarca zo stredopravej Strany pre ľudové hnutie (PMP). Jeho návrh prešiel vďaka hlasovaniu ľavicových sociálnych demokratov (PSD), ktorí majú v parlamente väčšinu, aj keď nie sú vo vláde. Pred vstupom do platnosti však zákon musí podpísať tamojší prezident Klaus Iohannis.

Rumunskí vysokoškolskí učitelia, vedci a študenti v stredu vyjadrili pobúrenie nad rozhodnutím poslancov rumunského parlamentu, keďže prijatie tohto zákona vnímajú ako útok na akademické slobody a ľudské práva.

Sme pobúrení, () že by vedecká teória mohla byť zákonom zakázaná, uvádza sa vo vyhlásení univerzity Universitatea BabesBolyai (UBB) v meste Cluj, ktorá je v Rumunsku druhou najväčšou.

Prednášky týkajúce sa pohlavnej identity a rovnakých príležitostí budú v rozpore s akademickou slobodou zakázané, uviedol vo svojom vyhlásení, ktoré bolo zverejnené na Facebooku, senátor a profesor bukureštskej univerzity Vlad Alexandrescu.

Rumunsko nasleduje postoje presadzované Maďarskom a Poľskom a stáva sa režimom zavádzajúcim myšlienkovú políciu, dodal.

Niekoľko študentských združení a mimovládnych organizácií zverejnilo petíciu, v ktorej vyzvali Iohannisa, aby tento zákon odmietol. V petícii, ktorú za niekoľko hodín podpísalo viac ako 16 000 ľudí, sa uvádza, že by zákaz porušil záväzky Rumunska voči medzinárodným inštitúciám, ako je OSN.

Tento vývoj nasleduje po tom, čo rumunskí poslanci začiatkom júna zabránili zavedeniu sexuálnej výchovy na školách v krajine, pričom to odôvodnili snahou chrániť nevinnosť detí.

Peksa porovnal Rumunsko so Sovietskym zväzom

Europoslanec za Českú pirátsku stranu Mikuláš Peksa na Twitteri zdieľal správu o zmenách vo vzdelávaní v Rumunsku a pripomenul niekoľko príkladov z histórie, keď štát obmedzil rozvoj niektorých vedných odborov. Ako príklad uviedol Sovietsky zväz.

Sovietsky zväz v určitých časových obdobiach odsúdil genetiku, kybernetiku, kvantovú fyziku, teóriu relativity, sociológiu a časť lingvistiky ako **buržoáznu  pseudovedu**, napísal politik a obrátil sa na Rumunsko, prečo to robí, čím dal rodové štúdie do jedného radu s kvantovou fyzikou.

Situácia v susednom Maďarsku a Poľsku

V roku 2018 vláda v Maďarsku zrušila príspevok štátu na financovanie programov rodových štúdií a zrušila úradnú akreditáciu pre magisterské programy v tomto študijnom odbore.

V máji zase maďarský parlament schválil opatrenia, ktorým zakázal úradnú registráciu zmeny pohlavia a právne uznanie novej identity transgenderových osôb. Toto nové znenie zákona bráni transgender ľuďom zmeniť si meno a získať doklady, ktoré zodpovedajú ich novej identite. Osoby, ktoré sa zmenili z muža na ženu či naopak, smeli v Maďarsku doteraz požiadať úrady o zmenu údajov.

V Poľsku prezident Andrzej Duda, ktorý sa usiluje o druhé volebné obdobie v budúcom týždni, už skôr označil hnutie LGBT za nebezpečnejšie než komunizmus. Tiež podpísal tzv. Chartu pre rodiny, ktorá sa zaväzuje zakázať podporu ideológie LGBT vo verejných inštitúciách a stavia sa proti sobášom rovnakého pohlavia a adopcii detí týmito pármi.

Zdroj: hlavnespravy.sk