Choď na obsah Choď na menu
 


Skupina transrodových sociológov, bez lekárskeho vzdelania zverejnila štúdiu, v ktorej propaguje používanie testosterónu pre tehotné biologické ženy, ktoré sa identifikujú ako muži. A to napriek známym zdravotným rizikám pre ich ešte nenarodené deti, informuje Live Action

V záveroch štúdie autori tvrdia, že lekári, ktorí odporúčajú opatrnosť v súvislosti s užívaním testosterónu u svojich tehotných pacientok identifikujúcich sa ako muži, sú ovplyvnení skôr diskriminačným presvedčením než vedeckým výskumom.

Týchto lekárov autori štúdie označujú za “cisnormatívnych a odsudzujúcich” a obviňujú ich z toho, že charakterizujú “snahu trans pacientov o liečbu testosterónom počas tehotenstva ako nezákonnú alebo sebeckú.”

Známe účinky testosterónu počas tehotenstva

Je dôležité poznamenať, že užívanie testosterónu v ženskom tele sťažuje predovšetkým otehotnenie a ženám, ktoré sa identifikujú ako muži, ale chcú deti, môže byť odporučené, aby prerušili užívanie testosterónu.

Spoločnosť Planned Parenthood, ktorá predáva pacientom hormóny pre rôzne pohlavia, na svojej webovej stránke uvádza: “Spôsobilosť niektorých trans mužov (biologických žien) otehotnieť sa môže po určitom čase užívania testosterónu znížiť…”

Štúdia teda obhajuje opätovné užívanie testosterónu po dosiahnutí tehotenstva.

To je problematické, pretože testosterón je teratogén – látka, o ktorej je známe, že zasahuje do vývoja embrya a plodu a spôsobuje vrodené postihnutia. Teratogény tiež zvyšujú riziko potratu, predčasného pôrodu a narodenia mŕtveho dieťaťa. Alkohol a drogy sú ďalšími príkladmi teratogénnych látok.

Podľa výskumov je tiež známe, že vystavenie nadbytku testosterónu v maternici spôsobuje rozvoj mužských fyzických znakov u detí ženského pohlavia vrátane ochlpenia, hlbokého hlasu, väčších svalov a nepravidelných pohlavných orgánov.

“Je dobre známe, že prenatálne vystavenie androgénom, ako je napríklad testosterón, môže spôsobiť genitálne defekty u žien,” vysvetľujú odborníci na tehotenstvo.

Androgény pôsobia ako maskulinizačné hormóny, usmerňujú tvorbu mužských pohlavných orgánov a bránia vývoju vaginálneho otvoru u mužov.

Po pôrode užívanie testosterónu tiež narúša biologickú schopnosť ženy produkovať materské mlieko

V štúdii sa však tieto zdokumentované účinky na zdravie podceňujú ako “teoretické alebo hypotetické.”

Ochrana najzraniteľnejších

“Lekári majú povinnosť neubližovať, čo znamená konať dobro aj nerobiť zlo,” hovoria odborníci. Musia tiež zachovávať rešpekt voči autonómii pacienta a zaobchádzať so všetkými ľuďmi/pacientmi rovnako a spravodlivo.

“V kontexte tehotenstva musí lekár dodržiavať tieto zásady voči matke aj jej nenarodenému dieťaťu (deťom),” vysvetľujú.

Autori štúdie však tvrdia, že lekári majú počas tehotenstva sklon k starostlivosti zameranej na plod. Argumentujú, že prvoradé sú materské inštinkty a láska k svojmu dieťaťu, ktoré sú rozhodujúce pri tehotenstve.

Tehotenská starostlivosť nie je rodovo podmienená

Autori štúdie uvádzajú nedostatočnú informovanosť o transrodových osobách pre rady lekárov vyhýbať sa testosterónu počas tehotenstva. Neexistujú však žiadne údaje, ktoré by tieto tvrdenia potvrdzovali.

Odborníci upozorňujú: “Musíme poukázať na zjavnú chybu v článku: starostlivosť o tehotné nie je rodová, ale pohlavná. Iba biologicky plodné ľudské samice nášho druhu majú fyzické vlastnosti potrebné na tehotenstvo a pôrod. To je jednoduchá biologická realita.”

“Musíme sa tu zastaviť, pretrieť si oči a pokrútiť hlavou,” dodávajú. “Prečo by niekto, kto sa chce vydávať za muža, túžil prevziať ženskú úlohu tehotenstva? Nielen to, ale žiadna z uvedených obáv alebo strachu z vysadenia testosterónu počas tehotenstva, po pôrode alebo počas dojčenia nie je život ohrozujúca alebo trvalá. Existujú spôsoby bezpečného zvládania depresie a telesnej dysfórie, ktoré nezahŕňajú potenciálne škodlivé zlúčeniny.”

Takže hoci autori štúdie zvažujú, či je alebo nie je prijateľné, aby tehotná biologická žena užívala testosterón počas tehotenstva len s cieľom, aby vyzerala a cítila sa mužnejšie, faktom zostáva, že testosterón je pre vyvíjajúcu sa ľudskú bytosť v maternici nebezpečný.

Zdroj: hlavnespravy.sk