Choď na obsah Choď na menu
 


Podpredseda BHC Radoslav Stojanov pre AFP povedal, že zákon zakazuje šírenie myšlienok a koncepcií vrátane vedeckých informácií

Bulharský parlament v stredu schválil novelu zákona o vzdelávaní, na základe ktorej sa zakazuje šírenie myšlienok súvisiacich s hnutím LGBT+ v školách. Ľudskoprávne skupiny tento krok odsúdili ako diskriminujúci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

S návrhom zmien prišla strana Obnova. Za novelu zahlasovalo 159 poslancov, 22 sa vyslovilo proti a 12 zákonodarcov sa hlasovania zdržalo.

Portál Balkan Insight napísal, že zatiaľ čo podpora Bulharskej socialistickej strany (BSP) bola očakávaná, novela napokon nečakane prešla aj s podporou prozápadných strán vrátane stredopravicovej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB).

Legislatíva zakazuje “propagáciu, popularizáciu a podporu myšlienok a názorov spojených s netradičnou sexuálnou orientáciou alebo s pohlavnou identifikáciou odlišnou od biologickej” v školách.

V texte sa podľa Balkan Insight priamo nespomínajú postihy a nešpecifikuje sa, aké “myšlienky a názory” by sa mali považovať za nezákonné, čo umožňuje rôzne výklady.

Poslanci tiež schválili samostatný zákon, ktorý definuje “netradičnú sexuálnu orientáciu” ako “odlišnú od všeobecne prijatých a zavedených pojmov v bulharskej právnej tradícii o citovej, romantickej, sexuálnej alebo zmyslovej príťažlivosti medzi osobami opačného pohlavia”, uviedla agentúra AFP.

Prečítajte si tiež:

Muž alebo žena? Uznávaný lekár sa vyjadril k “boxerke” s mužskými chromozómami: Nech sa cíti akokoľvek, je to jednoznačné!

 

Zdroj: hlavnespravy.sk