Namíbijský parlament minulý týždeň schválil návrh zákona, ktorý zakazuje uznávanie manželstiev “rovnakého pohlavia” medzi Namíbijčanmi a cudzincami.  

Podľa ustanovení zákona, ktorý bol schválený v stredu, nebudú manželstvá “rovnakého pohlavia” uzavreté medzi Namíbijčanmi a cudzincami v zahraničí uznané ako manželstvá v prevažne kresťanskej africkej krajine. Návrh zákona ďalej zakazuje propagáciu, uzatváranie, účasť a reklamu takýchto zväzkov. Návrh zákona rovnako definuje manželstvo ako zväzok medzi osobami opačného pohlavia a manželov ako osoby tvoriace polovicu právneho zväzku medzi ľuďmi, ktorí sa narodili ako muž a žena. 

Porušenie návrhu zákona bude mať za následok odňatie slobody až na šesť rokov a pokutu až do výšky 5 500 USD. Návrh zákona prešiel hornou komorou namíbijského parlamentu’bez opozície. 

Pri vystúpení v prospech návrhu zákona počas parlamentnej rozpravy starší Filipe z vládnucej strany Juhozápadoafrická ľudová organizácia (SWAPO) povedal, že “rodinný zväzok je zväzkom medzi mužom a ženou a to treba rešpektovať.”Ďalej zdôraznil, že akt sodomie je nemorálny. 

“Boh stvoril človeka s análnym otvorom len na výstup a jeho premena na výstupno-vstupný je mimoriadne [nemorálna],” povedal.

Návrh zákona má smerovať späťdo dolnej komory parlamentu’na druhé hlasovanie predtým, ako bude zaslaný prezidentovi Hage Geingobovi na schválenie. 

V krajine už platí zákon z roku 1927, ktorý zakazuje sodomiu, avšak podľa BNNsa zriedkavo uplatňuje. Séria súdnych prípadov zaoberajúcich sa problematikou LGBT však arisen v posledných rokoch, ktoré sa týkali manželstiev “rovnakého pohlavia” a možnosti homosexuálov’ získať deti a emigrovať z krajiny. Vlani v máji Najvyšší súd Namíbie rozhodol, že krajina uzná manželstvá “rovnakého pohlavia” uzavreté v zahraničí medzi Namíbijčanmi a cudzincami, čo viedlo k odpor zo strany namíbijských konzervatívcov. 

Namíbia nie je prvým africkým štátom, ktorý tento rok zatlačil na homosexualitu.  

V máji ugandský prezident Yoweri Museveni podpísalzákon, ktorý parlament krajiny schválil v marci a ktorý zavádza ustanovenia prísne obmedzujúce homosexuálne správanie a identifikáciu, vyzývajúce na trest smrti v určitých prípadoch znásilnenia a obťažovania detí, na rozhorčenie západných lídrov.  

Aj americký prezident Joe Biden a ministerstvo zahraničných vecí USA pohrozili, že krajine neposkytnú pomoc. Ugandskí študenti však proti tejto hrozbe protestovali, pričom pred budovou parlamentu krajiny skandovali: “Nechceme vaše pro-homosexuálne peniaze. Chceme a milujeme našu krajinu viac ako peniaze.” 

Moseveni sa vyjadril protizápadnej’kritike zákona a minulý mesiac ugandskému parlamentu povedal: “Nikto s nami nepohne.” “[Homosexualita] nie je genetická, nie je’hormonálna, je to’psychologická dezorientácia,” pokračoval.  

Namíbia nie je jedinou africkou krajinou, ktorá uvažuje o prorodinných zákonoch. Ghana aj Keňa v súčasnosti uvažujúo podobných zákonoch vo svojich parlamentoch. 

Zdroj: lifenews.sk