Choď na obsah Choď na menu
 


Amber McLaughlinová, 49-ročná transrodová žena, ktorú popravili smrtiacou injekciou po tom, ako ju uznali vinnou zo zabitia bývalej priateľky v roku 2003. Missouri sa tak podľa dostupných informácií stal prvým štátom v USA, v ktorom popravili transrodovú ženu.

 

Amber McLaughlin pôvodne súdený ako Scott McLaughlin zmenil svoje pohlavie až po umiestnení do väzenia. Podľa informácií Fox News, McLaughlin mala pred premenou vzťah so 45-ročnou Beverly Guentherovou, ktorú mal v roku 2003 znásilniť a zavraždiť.

McLaughlin pred vraždou svojej expriateľky ju často sledoval. Dokonca sa ukryl v budove, kde pracovala. Ako uviedla agentúra AP, v noci 20. novembra 2003 privolali Guentherovej susedia políciu po tom, čo sa nevrátila domov.

Policajti sa preto vybrali do kancelárie, kde Guentherová pracovala a v blízkosti jej auta našli zlomenú rukoväť noža a krvavú stopu. Na druhý deň McLaughlin ukázala polícii miesto, kde bolo Guentherovej telo odhodené do rieky Mississippi.

McLaughlin bol nakoniec v roku 2006 usvedčený z vraždy prvého stupňa a odsúdený na trest smrti po tom, ako sa porota pri rozhodovaní o treste nezhodla. V roku 2016 súd nariadil nové pojednávanie o treste, ale v roku 2021 senát federálneho odvolacieho súdu trest smrti obnovil.

Právny zástupca vraha Larry Komp, dnes už transrodovej ženy Amber McLaughlinovej, sa pre agentúru AP vyjadril, že sa usiloval o udelenie milosti od missourijského guvernéra Mikea Parsona.

Žiadosť o milosť sa primárne nezameriavala na McLaughlinovu rodovú identitu, ale na traumatizujúce problémy z detstva a duševného zdravia. Čo je však zvláštne je, že tieto okolnosti počas súdneho procesu nikdy predtým neboli predložené súdnej porote. V žiadosti sa uvádzalo, že McLaughlinová trpela depresiami a niekoľkokrát sa pokúsila o samovraždu.

Rodová identita odsúdenej bola v žiadosti len okrajovou a nie primárnou záležitosťou. Spomínalo sa v nej, že McLaughlinová trpela diagnózou takzvanou rodovou dysfóriou, teda nespokojnosťou so svojím biologickým pohlavím.

„Myslíme si, že Amber preukázala neuveriteľnú odvahu. Môžem Vám povedať, že v súvislosti s touto otázkou existuje veľa nenávisti,“ uviedol jej obhajca Komp pre agentúru AP.

V štáte Missouri tak v utorok vykonali prvú známu popravu transrodovej osoby v USA, informuje CNN. „McLaughlinová bola vyhlásená za mŕtvu o 18:51,” uviedlo v písomnom vyhlásení ministerstvo väzenstva štátu Missouri.

„Je mi ľúto toho, čo som urobila,” napísala McLaughlinová vo svojom poslednom vyhlásení, ktoré zverejnilo oddelenie nápravných zariadení. „Som milujúca a starostlivá osoba.”

49-ročná McLaughlinová a jej právnici požiadali republikánskeho guvernéra Mikea Porsona o milosť a o zmiernenie trestu smrti. Okrem toho, že sa porota nemohla dohodnúť na tomto treste, McLaughlinová podľa nich prejavila skutočnú ľútosť.

V utorkovom vyhlásení však Parsonova kancelária oznámila, že poprava sa uskutoční podľa plánu. Rodina a blízki jej obete Beverly Guentherovej si „zaslúžia pokoj”, uvádza sa vo vyhlásení.

zdroj: hlavnespravy.sk