Choď na obsah Choď na menu
 


Panama sa postavila proti manželstvám osôb rovnakého pohlavia. Najvyšší súd tak rozhodol s tým, že to nie je ľudské právo, a preto krajina takéto zväzky neuznáva.

 

Súd vo svojom rozhodnutí zo 16. februára uviedol, že existuje realita, a to, že doteraz právo na rovnaké manželstvo nie je ničím viac než ašpiráciou, aj keď pre dotknuté skupiny legitímnou, a nepatrí do kategórie ľudských práv alebo základných práv.

Súd sa touto otázkou zaoberal od roku 2016 po niekoľkých výpovediach párov rovnakého pohlavia, ktoré tvrdili, že zákon o rodine v krajine je protiústavný, pretože uznáva len manželstvo medzi mužom a ženou. Páry rovnakého pohlavia podali žalobu v snahe zlegalizovať svoje manželstvá v tejto stredoamerickej krajine, podobne ako v mnohých iných vyspelých krajinách.

Súd však uviedol, že bez ohľadu na to, koľko zmien sa v skutočnosti udeje, zatiaľ homosexuálne manželstvá nemajú konvenčné a ústavné uznanie. Dodal, že zákon o rodine je objektívne a rozumne odôvodnený všeobecným záujmom uprednostniť tie zväzky, ktoré sú schopné založiť rodinu, čím sa zabezpečí kontinuita človeka a spoločnosti.

V reakcii na rozsudok zo 16. februára Ivan Chanis, predseda organizácie na ochranu práv homosexuálov Fundacion Iguales uviedol, že „panamská justícia odmietla uznanie dôstojnosti párov rovnakého pohlavia a ich práva na založenie rodiny v Paname”.

Kostarika a jej zákon

Kostarika je v súčasnosti jedinou stredoamerickou krajinou, ktorá uznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. V rámci Latinskej Ameriky tak už pred Kostarikou urobilo päť krajín, naposledy vlani Ekvádor. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú povolené aj v niektorých štátoch Mexika.

Záležitosť legalizácie homosexuálnych manželstiev sa v Kostarike dostala do pozornosti počas prezidentských volieb v roku 2018, kedy Medziamerický súd pre ľudské práva vyslovil názor, že krajiny ako Kostarika, ktoré sú signatármi Amerického dohovoru o ľudských právach, majú ihneď podniknúť kroky k ich legalizácii.

Táto téma pomohla prezidentskému kandidátovi Carlosovi Alvaradovi Quesadovi zvíťaziť vo voľbách nad jeho protikandidátom Fabriciom Alvaradom Muňozom, ktorý viedol kampaň proti homosexuálnym manželstvám.

Zdroj: hlavnespravy.sk