Choď na obsah Choď na menu
 


Bulletin of the Atomic Scientists (Vestník atómových vedcov) je známy svojimi “hodinami súdneho dňa,” v ktorých sa zohľadňujú rôzne geopolitické udalosti, aby určili, ako blízko je svet k apokalypse.  Ako napríklad vojna na Ukrajine, alebo inaugurácia prezidenta Donalda Trumpa v roku 2017.

Vo vestníku sa teoreticky uvažuje aj o ďalších nebezpečných scenároch, či už v dôsledku umelej inteligencie (AI), alebo zmeny klímy.

V polovici júna vydal článok s titulkom “Oteplenie nukleárnych zbraní: Ako inklúzia LGBT posilňuje bezpečnosť a mení podobu odzbrojenia.”

V časti s titulkom “LGBT teória: zmena formulácie” autori tvrdia, že “rodová identita je dôležitá aj pre oblasť jadrových zbraní, pretože informuje o teóriách, ktorých cieľom je zmeniť spôsob, akým úradníci, odborníci a verejnosť uvažujú o jadrových zbraniach.”

Potom definovali “teóriu inakosti” ako “oblasť štúdia, úzko súvisiacu s feministickou teóriou, ktorá skúma normy založené na pohlaví a rode.”

V článku sa uvádza, že “LGBT optika uprednostňuje práva a blaho ľudí pred abstraktnou myšlienkou národnej bezpečnosti a spochybňuje všeobecné chápanie jadrových zbraní.”

Potom sa v ňom kategorizuje zavedený pojem odstrašovanie, ako príliš mužský a “racionálny.”

“LGBT ukazuje, ako je téma o nukleárnych zbraniach rodovo podmienená. Jadrové odstrašovanie sa spája s racionalitou a bezpečnosťou, zatiaľ čo odzbrojenie a spravodlivosť pre obete jadrových zbraní sú zavedené ako emócie a nedostatok pochopenia skutočnej mechaniky bezpečnosti,” tvrdí publikácia.

Ako vzor, ženy a feministky

Článok potom citoval, ako “mnohé lesbické” členky “Spoločného ženského mierového tábora”, takmer dve desaťročia protestovali proti skladovaniu amerických jadrových zbraní vo Veľkej Británii, so zdôraznením na rodovú povahu jadrových zbraní.

Ako vzor sa uvádza mierový tábor žien na letisku v Greenhame v Spojenom kráľovstve: “19 rokov trvajúci protest proti skladovaniu amerických jadrových rakiet,” kde si “obyvateľky tábora, mnohé z nich boli lesbičky, uvedomovali, že za útlakom žien a jadrovým zbrojením stoja tie isté mocenské štruktúry, v ktorých dominujú muži.”

Ďalej dodáva, že “ich protesty, ktoré často zahŕňali ženské symboly, ako napríklad obrázky detí, definovali jadrové zbrane na základe existenčnej hrozby, ktorú predstavujú, namiesto ochrany, ktorú údajne poskytujú.”

(Autori teórie, evidentne nemali problém spojiť nespojiteľné. LGBT so ženskosťou a materstvom)

V tom istom článku sa zároveň konštatovalo, že neakceptovanie netradičných pohľadov, ako zo strany LGBT komunity, je samo o sebe pokusom vylúčiť okrajové hlasy. A zároveň posilnenie myšlienky, že jadrové zbrane sú doménou len pre “serióznych” a “racionálnych” (t. j. mužských) aktérov.”

Autori tvrdia, že “teória inakosti” odmieta “binárne” myslenie, že “jadrové odstrašovanie vytvára bezpečnosť a odzbrojenie vytvára zraniteľnosť.” Namiesto toho povzbudzuje ľudí, aby si predstavili svet, v ktorom jadrové zbrane nie sú potrebné.

Zdroj: hlavnespravy.sk