Choď na obsah Choď na menu
 


Veľká Británia 6. novembra 2014

Britské hodnoty

Britská ministerka školstva Nicky Morganová oznámila, že všetky kresťanské, židovské a moslimské školy musia podporovať základné britské hodnoty, medzi ktoré zaradila toleranciu voči iným náboženstvám a životnému štýlu, ako aj hodnoty demokracie a právneho štátu. Informáciu zverejnili viaceré svetové média.

„Školy by si mali rozšíriť obzor, neuzatvárať svoje názory, mali by viesť žiakov, aby rešpektovali druhých ľudí, aj keď s nimi nesúhlasia,“ uviedla Morganova. Dodala, že má na mysli ten princíp rešpektovania, s ktorým súhlasí drvivá väčšina ľudí.

Nové nariadenie ministerstva teraz umožňuje znížiť hodnotenie školy, alebo ju dokonca zatvoriť. Opatrenie je reakciou na kauzu takzvaného Trójskeho koňa, kedy sa radikálni islamisti snažili islamizovať štátne birminghanské školy.

Paradox nariadenia

Kresťanské a židovské školy, ktoré učia deti tradičným hodnotám a morálke, varujú, že nové pravidlá predstavujú útok na náboženskú slobodu a rodičovské práva.

Antonia Tullyová, koordinátorka projektu Bezpečná škola, ktorý organizuje Spoločnosť pre ochranu nenarodených detí vyhlásila, že ide o útok na každého rodiča v krajine.

Podľa nej je úplne jasné, že nové pravidlá podporujúce takzvané britské hodnoty prinesú “očkovanie“ detí o homosexuálnej ideológii. Koordinátorka tiež tvrdí, že školy budú postavené pred dilemu či riskovať zníženie hodnotenia školy, alebo budú propagandou homosexuality.

Iróniou prípadu je, že nové pravidlá postihujú aj kresťanské a židovské školy, aj napriek skutočnosti, že išlo o islamizáciu štátnych škôl.

Sú práva LGBTI britskými hodnotami?

Po vlne kritiky ministerstvo školstva odmietlo, že Morganová svojim vyhlásením vyjadrila, že náboženské školy, by mali učiť o právach homosexuálov. Nariadenie má podľa vyhlásenia zaručiť, že školy nebudú žiakov učiť, že homosexuálne osoby, alebo akýkoľvek iní ľudia sú horší. To isté podľa ministerstva platí aj v prípade škôl, ktoré nútia dievčatá sedieť oddelené v zadnej časti triedy.

Uvedené tvrdenie však kritizoval Tristram Hund, ktorý uviedol, že „Nicky Morganová zjavne neverí, že práva lesieb, gayov, bisexuálov a transgender práva sú britskými hodnotami. Sú. Vo všetkých školách povinná sexuálna výchova a vzdelávanie v oblasti vzťahov, vrátane práv LGBT, je zdravým rozumom, nie nezmyslom“.

ru

Zdroj: hlavnespravy.sk