Choď na obsah Choď na menu
 


Dnes sa začínajú letné olympijské hry v japonskom hlavnom meste Tokio, ktoré budú trvať do ôsmeho augusta. Olympiáda v Tokiu bude neobvyklá dvomi raritnými situáciami.

Tou prvou je, že vzhľadom na situáciu s Covidom sa bude konať bez divákov. O dosť závažnejšou nepríjemnosťou však bude to, že zásada fair play (férovej hry) bude porušená.

Na letných olympijských hrách v Tokiu bude totiž súťažiť „transrodová osoba.“ Laurel Hubbard/ová z Nového Zélandu sa narodil/a ako chlapec. Dnes však o sebe tvrdí, že sa cíti ako žena.Na olympiáde preto bude súťažiť v ženskej disciplíne vzpierania. Čo je samozrejme obrovské znevýhodnenie pre skutočné ženy. Mužskí športovci sú v priemere až o 40% silnejší než ženské športovkyne. Čo bude pri dvíhaní činiek obrovská výhoda pre transrodového športovca Hubbarda.

 
Prečo Hubbard môže súťažiť so ženami?

V roku 2015 Medzinárodný olympijský výbor schválil pravidlo, že kritériom pre súťaženie v ženských disciplínach je hladina testosterónu, ktorá nesmie behom jedného roka prekročiť určitú stanovenú hranicu – limity sa líšia podľa disciplíny.

Hubbard si tak zrejme umelým spôsobom znížil hladinu testosterónu, čím sa mohol klasifikovať na olympiádu v Tokiu do ženskej disciplíny vzpierania.

Ani znížená hladina testosterónu však nespraví z muža ženu. Odborníci upozorňujú, že toto pravidlo neberie do úvahy zvýhodnenie transrodových športovcov tým, že v puberte sa fyzicky vyvíjali ako muži, čo výrazne vplýva na ich silu.

Proti štartu Hubbarda na olympiáde protestovali aj niektoré jeho súperky. Belgická vzpieračka Anna Vanbellinghenová uviedla, že umožniť transrodovej novozélandskej atlétke Laurel Hubbardovej zúčastniť sa ženskej disciplíne na olympijských hrách v Tokiu je nespravodlivé a vyzerá to ako „zlý vtip.“

Ani protesty jeho súperiek však nepomohli. Je smutným faktom, že medzinárodný olympijský výbor podľahol LGBT lobby a vydal sa týmto progresivistickým smerom, ktorý v konečnom dôsledku olympiádu zdegraduje. Do športu by sa nemala montovať politická ideológia.

Žiaľ, deje sa to čoraz častejšie. Môžeme to vidieť napríklad pri futbalových zápasoch – napríklad na nedávnom Eure vo futbale, kde si mnohí hráči najmä zo západných krajín pred zápasom pokľakli – čím vyjadrili podporu hnutiu Black lives matter, ktoré je súčastou neomarxistickej – progresivistickej ideológie.

Samuel Gdovin
Zdroj:
hlavnespravy.sk