Choď na obsah Choď na menu
 


Vyjadrenia Guida Barillu, prezidenta spoločnosti Barilla, o tom, aby si homosexuálni aktivisti kupovali inú značku cestovín, ak nesúhlasia s terajšou propagačnou kampaňou, spustili ďalšiu vlnu pobúrenia u aktivistov LGBTI po celom svete.

Po jeho prvom ospravedlnení, ak sa “dotkol jemnocitu niektorých osôb” svojím nástojením na propagácii tradičnej rodiny a ženy, ktorá sa stará o teplo domova v reklamách na tieto cestoviny, prichádza ďalšie vo forme videa. V ňom sa vyznáva zo svojej “nevedomosti a nedostatočnom poznaní o tom, ako sa rodiny vyvíjajú”.

Guido Barilla vo videu vyznáva, že “nikdy nikoho nediskriminoval; rešpektoval každú osobu, s ktorou sa stretol, nevynímajúc gayov a ich rodiny”. Pod hrozbou ekonomických sankcií, ktoré jeho rodinnej firme hrozili, pokorene hovorí, že sa má ešte čo učiť a sľubuje, že sa stretne aj s dotknutými aktivistami.

Aktivisti  rozbehli po svete petície, ktorými žiadajú nielen bojkot, ale už aj stiahnutie značky Barilla z predaja.

Na stránke www.change.org sa objavila len jedna z mnohých petícií, konkrétne od taliansko-americkej matky, ktorá žiada organizáciu Stop&Shop, aby značku Barilla stiahla z predaja.  

Americká ľudsko-právna LGBTI asociácia zasa vyzvala spoločnosť, aby na dôkaz, že ospravedlnenie berie vážne, zahrnula nediskriminačnú politiku ohľadom sexuálnej orientácie aj medzi zamestnancov. Organizácia Freedom to Work poukázala na to, že súčasné pracovno-právne podmienky síce zakazujú diskrimináciu, no vyslovene sa to týka len rasy a náboženstva a nikde nie je zmienka o sexuálnej orientácii alebo rodovej (gender) identite.

Má sa firma Barilla za čo hanbiť?

“Počul som nespočetné množstvo reakcií na moje slová, ktoré ma zarmútili”, hovorí Guido na videonahrávke. S napätou tvárou a nervozitou v hlase pokorene dodáva: “Je to jasné, že sa ešte veľa musím učiť o živej debate týkajúcej sa evolúcie rodiny. V nadchádzajúcich týždňoch sa stretnem s predstaviteľmi skupiny, ktorá najlepšie reprezentuje evolúciu rodny, vrátane tých, ktorých sa dotkli moje slová.”

Mediálny tlak a tlak skupín aktivistov dostal spoločnosť do situácie plnej paradoxov. Má sa hanbiť za to, že verejne potvrdila to, čo je schválené v samotnej Ústave, pre ktorú gay rodina ani neexistuje. V nej sa totiž reflektuje len jediná možná rodina, ktorá je “prirodzeným spoločenstvom založeným manželstvom” s cieľom “živiť, vychovávať a vzdelávať deti”. Hoci Guido Barilla svojimi vyjadreniami potvrdil to, čo Ústava garantuje, nový trestný zákon, ktorý zasahuje do slobody vyjadrovania a sprísňuje podmienky v prospech možných obvinení z homofóbie, a proti ktorému sa Taliani búrili niekoľkými protestnými dňami aj nocami, už prináša svoje prvé ovocie.

mk

Zdroj: .hlavnespravy.sk