Choď na obsah Choď na menu
 


Kanadskú zdravotnú sestru čaká štvrté disciplinárne pojednávanie s British Columbia College of Nurses and Midwives (BCCNM) kvôli jej komentárom, v ktorých bránila biologické ženy pred LGBT ideológiou.   

Dňa 23. októbra The Justice Centre for Constitutional Freedoms oznámilo, že zdravotná sestra z B.C. Amy Hamm začala štvrtú sériu disciplinárnych pojednávaní s BCCNM po tom, ako verejne podporila britskú Autorka JK Rowlingová’vyhlásila, že iba biologické ženy by mali mať prístup na ženské toalety a šatne.  

“Kolégiá zdravotných sestier, kolégiá lekárov, kolégiá psychológov, právnické spoločnosti a iné regulačné orgány musia prestať kontrolovať prejav a prestať zneužívať svoju autoritu tým, že budú dobrým ľuďom, ako je Amy Hammová, vnucovať prebudenú ideológiu,” uviedol právnik John Carpay, prezident Centra pre spravodlivosť. 

Hammová sa v roku 2020 ocitla na muške BCCNM, keď sa podieľala na financovaní billboardu s nápisom: “I [heart] JK Rowling,” s odkazom na slávnu britskú autorku’verejné komentáre obhajujúce ženské’toalety a iné súkromné priestory pred tým, aby ich využívali rodovo nevyhranení muži.

Rowlingová, celoživotná liberálka, bola za svoje názory označená za “transfóbnu”, čo je zrejme označenie, ktoré sa dostalo aj Hammovej. Billboard bol vyvesený len 30 hodín, kým ho spoločnosť Pattison Outdoor, ktorá billboardy vyrába, zakryla a neskôr odstránila.  

Hamm povedalav tom čase Kanadskej vysielacej spoločnosti (CBC), že billboard umiestnila, pretože “[p]ráva žien’sú dôležité a musíme sa za ne postaviť a nie je’to transfóbne.”  

Na základe toho boli na akadémiu podané sťažnosti a vyšetrovací výbor začal v novembri 2020 vyšetrovanie. Výbor zverejnil 332-stranovú správu, ktorá pozostávala najmä z Hamm’ových príspevkov a vyjadrení na sociálnych sieťach.  

BCCNM obvinila Hammovú z “diskriminačných a urážlivých vyhlásení týkajúcich sa transrodových osôb”, pričom sa identifikovala ako zdravotná sestra alebo vychovávateľka zdravotných sestier.

Podľa vysokej školy boli Hamm’ové výroky “urobené na rôznych online platformách, okrem iného vrátane podcastov, videí, publikovaných textov a sociálnych médií,” v období od júla 2018 do marca 2021. 

BCCNM, najväčší regulátor zdravotníckych povolaní v západnej Kanade, ju pôvodne obvinil z “medicínsky nepresných” vyhlásení, ale neskôr od tohto obvinenia upustila.  

Vyšetrovanie trvá už tri roky, začalo sa v novembri 2020. Hamm sa zatiaľ pred komisiu dostavil viackrát, a to v septembri 2022 a októbri 2022, ako aj v januári a októbri tohto roka. Nadchádzajúce vypočutia majú pokračovať v dvoch blokoch zasadnutí, a to od 31. októbra do 3. novembra a od 6. do 8. novembra.  

“Ide o dôležitý prípad pre slobodu prejavu regulovaných profesionálov v celej krajine,”uviedla Lisa Bildyová, právna zástupkyňa Amy Hammovej”. “Pani Hammová je obvinená z diskriminačného a urážlivého správania voči transrodovým osobám v rámci svojej mimopracovnej obhajoby práv žien”na základe pohlavia.”  

“Profesijné regulačné orgány sú vytvorené zákonom a sú v podstate ramenom štátu, na ktoré sa vzťahuje Charta práv a slobôd,” prezradila. “Napriek tomu sa mnohé regulačné orgány čoraz viac pokúšajú kontrolovať, čo smú profesionáli hovoriť alebo veriť o sociálnych a politických otázkach našej doby.”  

“Tým sa ochladí debata a diskusia mimo len úzkeho okruhu prípustných názorov,” dodala Bidlyová. “Vynútená zhoda, keď odborníci, ktorí nesúhlasia, mlčia zo strachu, že prídu o živobytie, nemôže byť vo verejnom záujme. Platí to najmä v otázkach vedy a verejnej politiky, kde potláčanie diskusie bráni fungovaniu vedy aj demokracie tak, ako je zamýšľané.” 

Zdroj: lifenews.sk