Choď na obsah Choď na menu
 


Francúzsko urobilo významný krok k povoleniu pre „manželské“ páry rovnakého pohlavia adoptovať si dieťa počaté v skúmavke a narodené v zahraničí. V odpovedi na niekoľko požiadaviek súdov v Avignone a Poitiers vyslovil Kasačný súd (francúzsky súd pre konečné rozhodnutie v trestných a občianskych záležitostiach) názor, že nič nebráni právu na adopciu, „pokiaľ sú splnené všetky právne podmienky a adopcia je v najlepšom záujme dieťaťa.“

Dva prípady sa týkajú homosexuálnych „zosobášených“ párov, v ktorých jeden z partnerov podstúpil umelé oplodnenie so spermiami anonymného darcu zo zahraničia. Podľa francúzskeho zákona je zákrok legálny pre stabilné páry, kde lekári potvrdili neplodnosť jedného z nich. To znamená, že neplatí pre páry tvorené mužom a ženou: táto interpretácia bola potvrdená Ústavnou radou v máji 2013.

Počas diskusiách o „manželstvách“ osôb rovnakého pohlavia sa socialistická vláda rozhodla zadržať legalizovanie prístupu asistovanej reprodukcie pre páry rovnakého pohlavia, ako aj náhradného materstva, hoci si môžu dieťa adoptovať spoločne alebo si adoptovať dieťa toho druhého. Veľkú úlohu určite zohrala obrovská nevôľa voči „zákonu Taubira“ (zákon č. 2013-404), čím bol text vládou stiahnutý.

To vyvolalo vlnu rozhorčenia v kruhoch homosexuálov a ich politických prívržencov, vrátane strany The Ecologists, usilujúcej o návrh liberálnejších textov, ktoré sa očakávajú byť v parlamente prijaté už čoskoro.

Akonáhle sa text o „manželstve“ osôb rovnakého pohlavia stal zákonom, právni špecialisti poukázali na to, že zákaz asistovanej reprodukcie a – podľa menšieho meradla – náhradného materstva pre tieto páry, nebude dlho čakať. Povedali, že príde pravdepodobne nebadane, a to na základe ne-diskriminácie, najmä odkedy Európsky súd pre ľudské práva opakovane posúdil, že v rovnakej právnej situácii by sa malo s pármi rovnakého pohlavia a „heterosexuálnymi“ pármi zaobchádzať rovnako.

Kasačný súd to predpokladal upustením z problematiky „právneho podvodu“ v prípade párov rovnakého pohlavia, ktoré úmyselne porušujú existujúci zákaz asistovanej reprodukcie, keď chodia do Belgicka alebo Španielska, kde kliniky pre reprodukciu propagujú svoju ochotu postarať sa o ich potreby.

Takéto rozhodnutie bolo uznesené na súde vo Versailles, ktorý minulý rok v apríli rozhodol, že „nelegálne počatie“ dieťaťa je „podvodom“ a že predstavuje problém pre adopciu partnerom jeho matky. Dodal, že kým náhradné materstvo podlieha trestným sankciám, uznanie práva pre homosexuálne páry v takejto situácii adoptovať si dieťa by „diskriminovalo“ páry mužov a ohrozilo by princípy „rovnosti pred zákonom.“

Väčšina rozhodnutí – v celkovom počte 295 k polovičke júla, odkedy bol vyhlásený zákon Taubira – sa však v podobných prípadoch uberala opačným smerom, povoliac adopciu napriek „nelegálnemu počatiu“: nepochybné povzbudenie pre homosexuálne páry pokračovať so zákrokmi.

Zatiaľ neexistujú žiadne sťažnosti alebo kasačné postupy upravujúce právo, ktoré by v tejto problematike mohli páry očakávať z najvyššieho justičného súdu. To je dôvodom, prečo sa niektorí sudcovia pred preskúmaním takýchto záležitostí rozhodli apelovať na Kasačný súd, ktorého názor v týchto prípadoch nie je záväzný. Predsa je však dôležitý: naznačuje, čo sa stane, ak dôjde k prešetreniu legálnosti rozhodnutí v podobných prípadoch.

Nemenej jasne návrh Súdu favorizuje vývoj zákona: odmietnutím kvalifikovať skutok chodenia do zahraničia za účelom oplodnenia ako „podvodu“ v rámci francúzskeho zákona, kým zákrok je v iných legislatívach legálny a „neporušuje podstatu francúzskeho zákona“ určil, že je v najlepšom záujme dieťaťa byť adoptovaným ženskou partnerkou svojej biologickej matky, aj keď ho jeho počatie úmyselne oddeľuje od jeho otca.

Páry, odhaľujúce skutočnosť, že sa uchýlili k umelému oplodneniu so spermiou anonymného darcu zo zahraničia, to iste neboli nútené urobiť.Vysvetlili, že to urobili „úprimne“ a tiež preto, aby sa vyhli nutnosti odhaliť identitu otca – čím by mu boli umožnené práva, s ktorými neboli pripravení deliť sa.

Nie je však ťažké predstaviť si, že boli úprimní o okolnostiach počatia so zreteľom na získanie takéhoto rozhodnutia v rámci „rovnakého zaobchádzania.“

Toto všetko prispeje k rýchlejšiemu spádu nadchádzajúceho národného zhromaždenia za rodinu a proti všetkým metódam, ktoré úmyselne pripravujú dieťa o jeho prirodzeného rodiča alebo oboch rodičov: „Manif pour tous“ vyzýva Francúzov, aby sa 5. októbra zapojili do hromadnej demonštrácie.

Nikto však nedokončí cestu, na ktorú sa vydal. Všetkými umelými oplodneniami, pre ktoré poskytnú spermie alebo vajíčka darcovia a darkyne, sa rodia deti, ktoré sú umelo zbavené jedného alebo oboch skutočných rodičov – aj napriek tomu, že sú vyhradené pre zosobášené („heterosexuálne“) páry. To je hlavná nejednotnosť tých, ktorí protestujú proti adopcii homosexuálmi a proti „rodičovstvu“ osôb rovnakého pohlavia – čím sa vystavujú tomu, že budú označovaní za „diskriminátorov“ - bez toho, aby si uvedomili, že obraňovanie rodiny znamená dať skutočné záujmy dieťaťa vo všetkých situáciách na prvé miesto.

Zdroj: lifenews.sk