Facebook spustil novú aplikáciu s názvom „Celebrate Pride“ (slovensky „Oslavujme Pride“, resp. „Oslavujme Hrdosť“ či „Oslavujme Pýchu“). Aplikácia používateľom umožňuje skombinovať svoju fotku na Facebooku s dúhovou vlajkou. Táto aplikácia bola spustená krátko po rozhodnutí Najvyššieho súdu USA o manželstve osôb rovnakého pohlavia (24. júna). Z nástroja sa stalo masívne hnutie. Počas niekoľkých hodín od spustenia aplikácie si svoju profilovú fotku zmenilo viac než milión ľudí. V súčasnosti už kampaň zasahuje do zoznamu priateľov takmer každého, vrátane môjho facebookového profilu.

Keď som sa prihlásil na Facebooku a keď som zbadal, že niekoľko mojich priateľov má cez svoje tváre na profilových fotkách namaľovanú obrovskú dúhu, bol som spočiatku prekvapený. To, čo ma prekvapilo ako prvé, bolo, že niektorí z týchto ľudí boli konzervatívni; a tak som si myslel, že podporujú tradičnú definíciu manželstva. Myslím, že tento víkend som sa o svojich priateľov dozvedel niečo nové.

Táto nová aplikácia na Facebooku ma zároveň prinútila premýšľať. Je to azda niečo iné ako masívna kampaň za jednotné správanie, teda kampaň za konformitu? Pozrel som sa na zoznam priateľov a s úľavou som si vzdychol. Urobilo to len zopár z nich, nie je to nič mimoriadne. No klikol som si a pozrel som sa na niektorých svojich priateľov. Boli medzi nimi ľudia, ktorých zoznamy priateľov boli skoro úplne dúhové.  Ako by som sa cítil, ak by to bol zoznam mojich priateľov?

Nátlak na prispôsobenie sa je skutočne veľký. Kedysi som v New Yorku pracoval vo veľkej advokátskej kancelárii, kde bola väčšina právnikov liberálna. Čo keby som tam ešte stále pracoval ako právnik, a títo moji kolegovia by boli mojimi priateľmi na Facebooku (ako mnohí aj sú)? Ako by som sa cítil, keby som bol jediným, kto na svojej profilovej fotke nemá dúhu?

Dôsledky by boli evidentné. Rovno by som si mohol svoju profilovú fotku prekryť nápisom „Fanatik“. Tým, že by som si na svoju profilovú fotku nedal dúhu, mohol by som sabotovať svoju kariéru a ohroziť svoje šance na povýšenie.

Sociálne siete nám umožnili vyvíjať na seba navzájom tlak takými spôsobmi, o akých komunisti len snívali.  Kedysi vo východnom bloku ženičky z oficiálnej „susedskej kontroly“ museli chodiť, klopať na dvere a pýtať sa: „Máte v okne sovietsku vlajku? Ak nie, jednu vám darujeme.“

Od ľudí sa v skutočnosti nevyžadovalo, aby si tieto vlajky dali do okien. Ale ak by tak nespravili, tak beda – poznačilo sa to a boli označení. Robil to teda takmer každý, pasívne a ako akúsi rutinu – považovalo sa to za povinné.

Dnes Facebook ľuďom umožňuje urobiť rovnakú vec efektívnejšie. Teraz si môžeme umiestniť dúhovú vlajku do okna nášho „domu sociálnej siete“ tak, aby ju všetci videli. Vy nemáte dúhovú vlajku? Nebojte sa, Facebook vám ju poskytne; nech sa páči.

Vloženie dúhovej vlajky na váš Facebook sa nevyžaduje a ani to nie je povinné. No tým, že sa vám to na Facebooku núka, ste nútení rozhodnúť sa. A ak to všetci vaši priatelia urobia, tak sa stávate outsiderom a ste tým poznačený - rovnako ako v prípade, že vám za komunizmu v okne chýbala sovietska vlajka.

Je jasné, že sociálne siete ako Facebook majú potenciál hlboko ovplyvniť ľudí a celú našu spoločnosť skrze silu sociálnej psychológie. Niektorí ľudia už skutočne Facebook obvinili z používania aplikácie „Celebrate Pride“ na obrovský sociálny experiment. Facebook to popiera.

Facebook si však o tejto aplikácii nemusí robiť oficiálnu štúdiu; no psychologickým experimentom je i tak. Dúhová vlajka na profilovej fotke je demonštráciou sily spoločenskej konformity v akcii. No a to neveští nič dobrého pre skutočnú demokraciu. Je jasné, že Facebook a ďalšie sociálne siete môžu byť zneužité na to, aby sa stali mocným nástrojom akejkoľvek totalitnej ideológie.

Zdroj: lifenews.sk