Choď na obsah Choď na menu
 


30. 5. 2020

 

Zamestnanec v krakovskom obchode IKEA bol prepustený minulý rok po tom, čo citoval pasáže z Biblie týkajúce sa homosexuality na intranete spoločnosti a odmietol svoje pripomienky odstrániť, uviedol hovorca varšavskej prokuratúry.

IKEA uviedla, že  s prokuratúrou spolupracuje, aby sa pokúsila vyriešiť záležitosť okamžite, pričom sa zastáva svojho manažéra.

„Ako zamestnávateľ poskytneme úplnú pomoc a podporu nášmu poverenému zamestnancovi,“ uviedla hovorkyňa skupiny Ingka Group, ktorá vlastní väčšinu obchodov IKEA vrátane tých v Poľsku. Spoločnosť neudala žiadne ďalšie podrobnosti.

V čase prepustenia zamestnanca, minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro uviedol, že prípad bol príkladom použitia „legálneho a hospodárskeho násilia voči tým, ktorí nezdieľajú hodnoty homosexuálnych aktivistov“.

Prokuratúra uviedla, že práva zamestnancov by mohli byť v tomto prípade porušené z dôvodu zamestnancovho náboženského presvedčenia.

V prípade usvedčenia by manažér ľudských zdrojov, ktorý ho vyhodil, mohol byť pokutovaný alebo dostať až dva roky väzenia. IKEA čelí aj občianskoprávnemu súdnemu konaniu zamestnanca pre nezákonné prepustenie.

Na rozdiel od takmer všetkých západoeurópskych krajín, ktoré v posledných rokoch legalizovali manželstvá osôb rovnakého pohlavia a adopciu detí pármi osôb rovnakého pohlavia, sa bývalé krajiny takzvaného východného bloku EÚ väčšinou zdržiavali rozširovania nadpráv homosexuálov.

Západ však častokrát voľbu občanov v týchto krajinách nerešpektuje a snaží sa, nielen pomocou mimovládnych organizácii, ale aj pomocou zahraničných firiem, pre nich zaostalú spoločnosť, „prevychovať k lepšiemu“. Pracovníci zamestnaní v takýchto firmách sa buď trendu prevýchovy podrobia alebo budú prepustení z práce,  ako sa to  stalo v prípade zamestnanca v poľskej pobočke firmy IKEA. Prípadné, či už len symbolické, odsúdenie manažéra firmy IKEA, by bolo dobrým signálom zahraničným firmám, ktoré pôsobia na územiach bývalého východného bloku, že to, že zamestnávajú ľudí, ešte stále neznamená, že im môžu na silu vnucovať svoj spôsob života, myslenia a svoje „progresívne“ hodnoty.

Andrea Lopatková

Zdroj: hlavnespravy.sk