Choď na obsah Choď na menu
 


Vo svojom volebnom obvode v Bavorsku získala Gansererová 23,6% hlasov. Ako vysvetľuje BR, aj keď politička nedostane priamy mandát, rovnako sa dostane do Spolkového snemu podľa straníckych zoznamov.

Som veľmi rada, že v nasledujúcich štyroch rokoch prispejem na propagáciu svojich tém aj v nemeckom Bundestagu, povedala v relácii rozhlasovej a televíznej spoločnosti. Politička v úmysle vystupovať za ochranu klímy a bojovať za práva sexuálnych menšín.

Hansererová je od roku 2013 členkou krajinského snemu (regionálneho parlamentu) Bavorska.

Už skôr sa uvádzalo, že najväčšiu frakciu v Bundestagu budú držať sociálni demokrati, ktorí vyhrali voľby 206 poslancov. Frakciu CDU/CSU bude tvoriť 196 zástupcov, Zelených 118, Slobodných demokratov 92, Alternatívy pre Nemecko 83.

Ľavicu bude zastupovať 39 poslancov hoci strana neprekonala 5% bariéru, získala tri priame mandáty a vzhľadom k normám volebných zákonov frakciu zodpovedajúcu 4,9% miest v Bundestagu.

 

Primátorom Berlína sa prvýkrát stane žena

Kandidátka za Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) Franziska Giffeyová sa stane prvou ženou vo funkcii primátorky Berlína, ako vyplýva z predbežných výsledkov volieb, v ktorých SPD v nemeckom hlavnom meste zvíťazila.

Giffeyová bola nominovaná berlínskou pobočkou SPD do čela volebného zoznamu vo voľbách do berlínskej Snemovne reprezentantov a ako kandidátka na funkciu purkmajstra. V súčasnosti zastáva funkciu purkmajstra v nemeckom hlavnom meste ďalší známy sociálny demokrat Michael Müller.

Franziska Giffeyová pracovala ako ministerka pre rodinné záležitosti, starších občanov, ženy a mládež, ale kvôli škandálu okolo jej vedeckého titulu, získaného na Slobodnej univerzite (FU) v Berlíne, podala demisiu.

Zdroj: hlavnespravy.sk