Choď na obsah Choď na menu
 


...s cieľom chrániť športovkyne

Deviati republikánski guvernéri predložili Národnej asociácii kolektívnych športovcov (NCAA) spoločný list, v ktorom žiadajú, aby organizácia prepracovala svoje pravidlá a vylúčila zo súťaženia proti opačnému pohlaviu osoby s pohlavným postihnutím. 

V pondelok poslala koalícia štátnych predstaviteľov žiadosť Výboru NCAA’pre súťažné záruky a lekárske aspekty športu (CSMAS), na čele ktorého stojí republikánska guvernérka Južnej Dakoty’Kristi Noemová. V liste sa žiada o zmenu v politike organizácie’Transgender Student Athlete Policy a je adresovaný výboru “zodpovednému za preskúmanie tejto politiky a odporúčanie zmien Rade guvernérov NCAA.” 

Súčasná politika umožňuje “národnému riadiacemu orgánu” daného športu rozhodovať o “účasti transrodových [sic] študentov-športovcov.” Rada guvernérov NCAA bola do správy zahrnutá aj z dôvodu, že tento orgán”zohral úlohu pri “pôvodnom schválení” tejto politiky. 

“NCAA má šancu zaručiť prostredie, v ktorom sa vysokoškolské športovkyne môžu rozvíjať bez obáv z nerovnosti,” uvádza sa v dopise. “Táto politika však umožňuje NCAA vyhnúť sa zodpovednosti za zabezpečenie spravodlivosti v kolektívnych športoch—preto ju treba zmeniť.” 

V liste sa cituje výskum, ktorý potvrdzuje skutočnosť, že “je zásadne nespravodlivé, aby biologický muž súťažil proti biologickej žene” bez ohľadu na to, či sa biologický muž’sám vyhlasuje za “rodovú identitu.” S odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre zdravie sa v liste uvádza, že medzi najvýkonnejšími mužmi a ženami v športových súťažiach je v priemere “10-percentný rozdiel.” 

Posolstvo listu”bolo ďalej zdôraznené poukázaním na príbehy bývalej plavkyne NCAA, ktorá sa stala obhajkyňou ženského”športu Riley Gainesovej, ktorá napriek tomu, že v pretekoch remizovala s rodovo odlišným Williamom “Lia” Thomasom, nedostala za tento úspech obvyklú poctu. Trofej bola udelená Thomasovi namiesto toho, aby sa podelili o pódium.  

Podobne guvernéri konštatovali, že rekordný čas olympijskej víťazky v atletike Allyson Felixovej pod 50 sekúnd prekonali dospievajúci chlapci, čo je ďalším dôkazom toho, “že mužské a ženské telá sú biologicky odlišné.” 

“Ak budete pokračovať v“chybnej politike NCAA’príbehy ako Riley Gaines’ budú len častejšie,” uzatvára list. “Politika, ktorá umožňuje mužom a ženám súťažiť proti sebe, potvrdzuje, že priemerný mužský športovec ukradol uznanie skutočne pozoruhodnej športovkyni.” 

List tiež uvádza, že úloha zabezpečiť spravodlivosť v ženskom športe “pripadá guvernérom jednotlivých štátov “kvôli nedostatku opatrení na federálnej úrovni.” 

“Ako guvernéri našich štátov sme zodpovední za starostlivosť o našich voličov a robíme všetko pre to, aby sme ochránili spravodlivosť v atletike v našich štátoch. Teraz nastal čas, aby NCAA urobila to isté a prijala najlepšie rozhodnutie pre všetkých vašich športovcov.” 

Podpísalo ho okrem Noemovej aj osem ďalších republikánskych guvernérov, vrátane guvernéra USA J. S. Sarah Huckabee Sandersová z Arkansasu, guvernér Tate Reeves z Mississippi, guvernér Mike Parson z Missouri, guvernér Greg Gianforte z Montany, guvernér Joe Lombardo z Nevady, guvernér Kevin Stitt z Oklahomy, guvernér Greg Abbott z Texasu a guvernér Mark Gordon z Wyomingu. 

List prichádza po tom, čo niekoľko republikánskych guvernérov zakázalo biologickým mužom súťažiť so ženami v atletike vo svojich štátoch, vrátane Mississippi, Montana, Arizona, Oklahoma, a Alabama.   

RELEVANTNÉ 

Prezident NCAA sa vyhýba otázkam Senátu o mužských športovcoch v ženských’šatniach 

Zdroj: lifenews.sk