Choď na obsah Choď na menu
 


České médiá píšu o nečakanom rozhodnutí vydavateľstva Albatros Media nakoniec nevydať už oznámenú knihu “Nevratné poškodenie: Ako naše dcéry prepadajú transgenderovej mánii.“ O téme píše portál Echo24

Ide o publikáciu americkej spisovateľky Abigail Shrierovej, v ktorej sa zdôrazňuje téza, že kto sa narodil ako muž alebo žena, zostáva týmto pohlavím aj napriek prípadnému umelému chirurgickému zákroku, alebo aplikácií medikamentov a hormónov.

České vydavateľstvo Albatros sa ale na poslednú chvíľu rozhodlo knihu nevydať. Albatros tvrdí, že publikácia by údajne mohla poškodiť určitú skupinu ľudí. “Podporujeme diverzitu, vážime si blízky vzťah k čitateľskej komunite a chceme vás uistiť, že nám vaše názory a podnety nie sú ľahostajné,” odkázalo vydavateľstvo svojim čitateľom.

“Albatros Media reflektuje vo svojom edičnom pláne širokú škálu tém, ktoré rezonujú v spoločnosti, a pohľadov na ne. Preto sme sa chystali vydať aj knihu zaoberajúcu sa rodovou dysfóriou. Mnoho čitateľov i našich zamestnancov ale upozornilo na kontroverzie, ktoré text tohto konkrétneho titulu sprevádzajú, a poskytli mnoho argumentov a zdrojov na bližšie preskúmanie,” uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Dodíva, že vzhľadom na citlivosť témy k celému procesu pristúpilo čo najzodpovednejšie. „Do diskusie sme tak zapojili množstvo ľudí – okrem odborníkov aj členov knižnej komunity, mladých čitateľov okolo projektu Humbook, ktorých sa téma knihy silne dotýka, aj našich zamestnancov. Ich názory boli jedným z dielikov nášho konečného rozhodnutia.”

Echo24 podotýka, že na správu o stiahnutí knihy z českého trhu reagoval aj bývalý minister financií, ekonóm a politík Ivan Pilip. “Cancel culture, vítaj v Čechách. Vzhľadom na to, že kniha už musí byť pripravená na vydanie, zvolal som ako majiteľ Vydavateľstva Bourdon redakčnú poradu a rozhodli sme sa ponúknuť odkúpenie práv a prekladu,” uviedol Pilip a ponúkol vydanie titulu.

 

Zdroj: hlavnespravy.sk