Choď na obsah Choď na menu
 


Poslankyňa a bývalá ministerka vnútra Fínska Päivi Räsänenová čelí obvineniam z podnecovania k nenávisti voči menšinám. Kauza odštartovala v roku 2019, keď politička uverejnila na svojom facebookovom profile citát z Biblie, ktorý údajne mohol zapríčiniť nenávisť voči ľuďom netradičnej sexuálnej orientácie. Poslankyni teraz hrozí trest odňatia slobody.

 

V júni 2019 niekdajšia predsedníčka Kresťanskodemokratickej strany Fínska Päivi Räsänenová vyjadrila svoju nespokojnosť s tým, že sa tamojšia luteránska cirkev stala jedným zo sponzorov pochodu Pride, čo podľa jej názoru bolo v rozpore s Bibliou. Na fotografiu k svojmu facebookovému príspevku pridala List Rimanom, ktorý je súčasťou Nového zákona.

Preto ich Boh nechal napospas nečistým vášňam ich sŕdc, takže zneuctievajú svoje vlastné telá; vymenili Božiu pravdu za lož a ​​klaňajú sa a slúžia tvorstvu namiesto Stvoriteľovi – on buď velebený na veky! Veru. Preto ich Boh vydal v moc hanebných vášní. Ich ženy zamenili prirodzený styk za neprirodzený a rovnako aj muži zanechali prirodzený styk so ženami a vzplanuli žiadosťou jeden k druhému, muži s mužmi vykonávajú hanebnosti, a tak sami na sebe dostávajú zaslúženú odplatu za svoju scestnosť,“ znel uverejnený úryvok Biblie.

Práve zverejnenie tohto príspevku môže po dvoch a pol rokoch dostať bývalú ministerku vnútra Päivi Räsänenovú za mreže. Ako uvádzajú české médiá, fínska politička čelí obvineniu z podnecovania nenávisti voči menšine, pretože uverejnený text údajne mohol vyvolať neznášanlivosť, pohŕdanie a nenávisť voči ľuďom homosexuálnej orientácie.

Dňa 24. januára 2022 sa fínska poslankyňa postaví pred súd, ktorý jej môže uložiť pokutu či dokonca trest odňatia slobody.