Choď na obsah Choď na menu
 


Brazílsky najvyšší súd rozhodol, že homofóbne komentáre sa teraz trestajú odňatím slobody na dva až päť rokov.

Rozhodnutie súdu v pomere 9:1 stanovuje, že homofóbne nenávistné prejavy sú rovnocenné s rasistickými nenávistnými prejavmi, za ktoré už boli uložené tresty odňatia slobody a pokuty.

Aj keď súd už predtým v roku 2019 považoval homofóbiu za trestný čin podobný rasizmu, toto rozhodnutie sa vzťahovalo len na urážky LGBTQ+ komunity ako celku, nie na “útoky” na jednotlivcov, uvádza francúzska medzinárodná tlačová agentúra Agence France-Presse (AFP).

“Výklad, ktorý obmedzuje jeho uplatňovanie na prípady rasizmu” a ponecháva bez ochrany jednotlivcov z komunity LGBTQIAPN+ “je v rozpore nielen s napadnutým rozsudkom, ale aj s celým ústavným systémom,” argumentoval sudca Edson Fachin, hlavný sudca v tomto prípade.

Brazília už má v platnosti aj zákony poskytujúce ochranu pred nenávistnými prejavmi HIV pozitívnym osobám. Za ich porušenie hrozí trest odňatia slobody na jeden až štyri roky.

“Takéto rozhodnutie prináša právnu istotu a posilňuje pochopenie súdu’s ohľadom na zásadu rovnosti a nediskriminácie,” uviedla Národná aliancia LGBTI+, brazílska skupina pre práva LGBTQ a intersexuálov, podľa Washington Blade report. “Je to dôležitý krok v civilizačnom procese a v boji proti nenávisti v brazílskej spoločnosti.”

Ak medzinárodné LGBT médium obvinilo Brazíliu, že “je jedným z najnebezpečnejších miest na svete pre trans ľudí”’ a uviedlo, že v roku 2022 došlo v Brazílii k 228 vraždám LGBTQ+ ľudí,” iné spochybnili obraz Brazílie, ktorá je v drvivej väčšine “homofóbna.”

“Prestaňte ohovárať moju krajinu,” brazílsky novinár Eli Viera napísal. “Štatistiky o rozšírenej homofóbnej brutalite v Brazílii sú nepravdivé. Pomohol som ich vyvrátiť (ako si môžete prečítať [zde]).”

“Brazílčania sú jedným z najmenej homofóbnych národov na svete,” dodal Viera.

A zatiaľ čo transrodová kongresmanka Erika Hilton poznamenala, že rozsudok je “víťazstvom proti LGBTfóbii,” iní medzinárodní pozorovatelia sa pýtali, či to nie je ďalšie víťazstvo dúhovej tyranie.

“10 800 dolárov pokuty za deadnaming v Nemecku. 3-5 rokov väzenia v Brazílii za ‘homofóbny’ komentár,” poznamenal jeden používateľ X (predtým známy ako Twitter).

“Išlo to ďaleko za hranice akceptácie. Chcú našu účasť, inak …”dodal.

Zdroj: lifenews.sk