Choď na obsah Choď na menu
 


Personálnou posilou novej Rady pre diverzitu a inklúziu, ktorú v Británii v odozve na udalosti v USA zakladá kozmetická firma L’Oreal Paris, bude aj černošská transrodová modelka Munroe Bergdofová. Cesty oboch aktérov sa pritom už v minulosti rozišli, keď modelka prehlásila, že biela rasa je najnásilnejšou prírodnou silou na Zemi.

Súčasné dianie v Spojených štátoch, ktorého charakter vo veľkej miere definuje hnutie Black Lives Matter a jeho sympatizanti, prakticky na hodinovej báze produkuje nové a nové – možno skonštatovať – šokujúce a bizarné informácie.

Jednou z posledných je aj kauza týkajúca sa afroamerickej modelky Munroe Bergdofovej, ktorá sa svojho času stala vôbec prvou transgender tvárou populárnej módnej značky L’Oreal Paris, konkrétne jej britskej pobočky.

Ich spolupráca trvala do roku 2017, kedy si Bergdofová neodpustila rasistické komentáre na adresu belochov, ktoré uverejnila na Facebooku po známom útoku Jamesa Alexa Fieldsa, ktorý vykonal na krajne pravicovom proteste v americkom meste Charlotsville.

Existencia belochov postavená na smrti a krvi

Transgender modelka, ktorá v septembri oslávi 33 rokov, sa vtedy nechala doslova počuť, že bieli ľudia musia „pripustiť, že ich rasa je najnásilnejšou a najviac utláčateľskou prírodnou silou na Zemi“.

„Úprimne, už nemám energiu viac hovoriť o rasovom násilí zo strany belochov. Áno, belochov,“ pokračovala. „Pretože väčšina z vás si ani neuvedomí a odmietne uznať, že vaša existencia, privilégium a úspech ako rasy je postavený na chrbtoch, krvi a smrti farebných ľudí. Celá vaša existencia je premočená rasizmom. Od mikro-agresie až po terorizmus,“ povedala s tým, že belosi si musia uvedomiť, že ich „rasizmus nie je naučený, ale zdedený a vedome alebo podvedome ďalej odovzdávaný cez privilégium“.

Partnerstvo sa vtedy zo strany spoločnosti skončilo konštatovaním, že Bergdofovej vyhlásenia sú v rozpore s firemnou politikou a poslaním podporovať toleranciu voči všetkým ľuďom bez ohľadu na ich pohlavie, rasu, zázemie, náboženstvo a podobne.

Rasistická transgender modelka za tento „vyhadzov“ firme krátko na to nič nedarovala a ako informuje NBC News, vyzvala zákazníkov na bojkot L’Oreal z toho dôvodu, že jej prepustenie údajne potvrdilo rozsiahlu diskrimináciu farebných žien v módnom priemysle.

Nová expertka na diverzitu?

Po troch rokoch a ováciách spätých s hnutím Black Lives Matter je však všetko inak a partnerstvo oboch aktérov je opäť v plnom prúde. Odštartovalo ho prehlásenie spoločnosti z prvého júna o tom, že L’Oreal „stojí za solidaritu s čiernou komunitou proti nespravodlivosti akéhokoľvek druhu,“ podobne, ako to urobili iné značky.

Na tento príspevok rozhorčene reagovala aj Bergdofová s tým, že módna a kozmetická značka sa jej za minulú „krivdu“ stále neospravedlnila. L’Oreal sa však s nápravou prekvapivo poponáhľal veľmi rýchlo a poskytol viac než zaujímavú satisfakciu.

Krátko po svojom prihlásení sa k požiadavkám hnutia Black Lives Matter spoločnosť oznámila, že v Spojenom kráľovstve vytvára Radu pre diverzitu a inklúziu, ktorej súčasťou má byť aj Bergdofová.

Ľutujú predošlé správanie

Prezidenta spoločnosti Delphine Viguierová na margo toho uviedla, že „ľutuje nedostatok dialógu a podpory, ktorú spoločnosť preukázala“ v predošlom spore s Bergdofovou a zároveň oznámila aj zámer dotovať organizácie, ktoré podporujú „sociálnu spravodlivosť“.

— TOD

Zdroj: dennikslovensko.sk