Choď na obsah Choď na menu
 


Európske LGBTI+ podujatie Europride, ktoré tento rok hostí Belehrad, bolo oficiálne otvorené pred Palácom Srbska a potrvá do 18. septembra.

 

Tradičná prechádzka, na ktorej organizátori trvajú, je naplánovaná na sobotu 17. septembra so začiatkom o 17.00 h pred budovou srbského parlamentu.

Okrem medzinárodnej konferencie o ľudských právach a veľkého počtu zahraničných hostí, diplomatov, predstaviteľov zahraničných vlád sa uskutoční aj množstvo výstav, aktivistických, vzdelávacích, kultúrnych a zábavných podujatí.

V rámci Europride sú ohlásené dva koncertné večery, v piatok a v sobotu vystúpia domáci a európski interpreti, napríklad Senida, Sarah Jo, Angelina, Roy Perez, Patrick Mason a mnohí ďalší.

Podľa organizátorov bude belehradský Europride historický, pretože je prvým, ktorý sa koná v regióne západného Balkánu a v tejto časti Európy. Srbský prezident Aleksandar Vučić a vláda pôvodne rozhodli o zrušení podujatia z bezpečnostných dôvodov.

V sobotu po zasadnutí Rady pre národnú bezpečnosť, na ktorom sa rokovalo aj o Europride, Vučić uviedol, že ministerstvo vnútra prijme rozhodnutie o jeho konaní 96 hodín pred podujatím Europride, teda v zákonnej lehote.

Koordinátor Europride Goran Miletić opakovane zdôraznil, že manifestácia sa uskutoční podľa plánu, so všetkými viac ako 130 ohlásenými podujatiami, a že prechádzky sa uskutočnia aj napriek tomu, že ich polícia zakázala.

“Sme rozhodnutí, že prechádzka sa uskutoční podľa plánu, Europride sa nemôže konať bez prechádzky a na prechádzke trváme. Sme si vedomí, že polícia ju môže zakázať, už sa to stalo, ale všetky štyri zákazy boli protiústavné,” povedal.

Patriarcha Srbskej pravoslávnej cirkvi Porfirije v nedeľu povedal, že sú proti konaniu Europride, pretože podľa jeho slov cieľom podujatia nie je len prechádzka a zábava, ale “pretváranie našich hodnôt, našej spoločnosti, nášho spôsobu života bez toho, aby sme sa o to pýtali”.

Uviedol tiež, že ideológia LGBTQ+ je pre pravoslávnych kresťanov neprijateľná, a zdôraznil, že “nemôžu akceptovať zavádzanie nových spoločenských noriem, ktoré neboli propagované Bohom”.

Zdroj: hlavnespravy.sk