Choď na obsah Choď na menu
 


 29. júna 2019

 

Aktívni homosexuálni muži v Británii úmyselne porušujú ustanovenie, ktoré im zakazuje darovať krv, ak mali sexuálny kontakt s inými mužmi za posledné tri mesiace. Toto pravidlo pomáha ochraňovať darovanú krv pred nákazou z prenosných chorôb, avšak aktívni homosexuáli chodia darovať krv napriek tomu, pretože označujú toto nariadenie za „diskrimináciu“ a „homofóbiu,“ informuje portál BBC

 

Victoria Derbyshirová priniesla vo svojom rannom vysielaní správu, že aktívni homosexuáli porušujú nariadenia, ktorými sa riadi proces darovania krvi. Investigatívny novinár pre túto reláciu zistil, že homosexuáli majú pocit, že toto nariadenie vydané orgánmi Štátnej Zdravotnej Služby (NHS) diskriminuje mužov, ktorí sú homosexuálne aktívni s inými mužmi.

Podľa nariadení platných pre Anglicko, Wales a Škótsko, muži nesmú darovať krv, ak sa zúčastnili sexuálneho kontaktu s mužmi v období posledných troch mesiacov: a to preto, aby sa zabránilo prenosu HIV, ktorý sa prenáša krvou.

„Ak idú darovať krv, musia zaškrtnúť v dotazníku vetu, že súhlasia s pravidlami,“ vysvetľuje Derbyshirová, „avšak my sme zistili, že niektorí z nich v tomto vyhlásení klamú.“

Investigatívny novinár Ben Hunte v programe uvádza, že nedávno robil rozhovor so šiestimi homosexuálne- aktívnymi mužmi v Anglicku, ktorí boli darovať krv.

Jeden mladý muž pod pseudonymom pre program uviedol, že bol „podráždený,“ keď počul výzvy na darovanie krvi, „ked je veľkej časti spoločnosti odoprená táto možnosť pre žiaden rozumný dôvod.“

„Vyrastal som v rodine, ktorá darovala krv pravidelne a naučila ma, že je to správna vec,“ povedal „David“ pre Hunteho.

„Zvykol som darovať krv predtým ako som začal mať sex s mužmi, a pokračoval som v darovaní krvi aj potom, pretože pre mňa, to bola správna vec,“ pokračoval.

„David“ berie každý deň liek s názvom “PrEP,” o ktorom verí, že ho uchráni pred HIV, a používa kondómy, ktoré znižujú prenos infekcií – uvádza Hunte. Darca krvi si tiež myslí, že jeho homosexuálne aktivity sú bezpečnejšie než tie „heterosexuálne,“ ktoré pozná. Počas minulých rokov daroval krv už viackrát.

„Nevidím dôvod, prečo by mi malo byť uprené právo pomôcť iným ľuďom,“ čuduje sa „David“ a naznačuje, že si myslí, že aktuálne pravidlo má základy v „hlboko zakorenenej homofóbii.“

Iný mladý muž, ktorý sa tiež zúčastňuje homosexuálnych aktivít, „Ryan“ pre program priznal, že darúva krv ilegálne už desať rokov.

„Nie je vôbec pekné byť diskriminovaný,“ uviedol. „A viete, že robíte niečo, čo by ste nemali robiť, ale zároveň, z morálneho hľadiska, niekomu pomáhate.“

Iní homosexuáli povedali Huntemu, že porušili nariadenie, aby „bojovali proti systému.“

NHS – krvná a transplantačná služba sa spolieha „úplne na dobrovoľných darcov,“ pokračuje Hunte. NHS kontroluje krv na infekcie, ale uvádza, že „trojmesačné pravidlo“ existuje, pretože testy by nemuseli zachytiť všetky vírusy v prvých troch mesiacoch od nakazenia darcu. Mimo iného, nie iba homosexuáli, ale taktiež prostitútky a „ľudia, ktorí praktizujú skupinový sex“ nesmú darovať krv počas prvých troch mesiacov po poslednej podobnej sexuálnej aktivite.

Su Brailesfordová z NHS pre novinára uviedla, že „pravidlá tu majú opodstatnenie.“

„Hlavným dôvodom je, že krv dostávajú oslabení pacienti. Naozaj by som chcela vyzvať ľudí, aby dodržiavali pravidlá, dokonca aj ak s nimi nesúhlasia.“

Brailesfordová zdôrazňuje, že muži, ktorí majú sex s inými mužmi, sú „disproporčne ovplyvnení HIV,“ a že oddelenie je znepokojené aj inými možnými vírusmi prenášajúcimi sa krvou.

Podľa NHS, okolo 101 000 osôb v Británii žilo v roku 2015 s vírusom HIV.

„Okolo 13 500 z nich ani nevie, že sú nakazení, a že tento vírus môžu roznášať ďalej,“ varuje NHS.

Zdôrazňuje, že homosexuálni muži sú jednou z najrizikovejších skupín.“

Tiež sme v Británii zaznamenali nárast prípadov syfilisu, ktorí sa rovnako vyskytuje primárne u mužov, ktorí majú sex s mužmi. Výskumníci pripisujú určitú vinu aj populárnej aplikácii Grindr, ktorá spája homosexuálov, bi, trans, queer a iné podobné osoby a tiež používaniu drog ako sú metamfetamíny.

LGBT aktivistická skupina „Freedom to Donate (Sloboda darovať krv),“ ktorá pracovala na tom, aby sa čakacia doba skrátila na tri mesiace je tiež znepokojená tým, že homosexuáli toto pravidlo porušujú, tvrdí Hunte.

Stephen Doughty, homosexuálny člen parlamentu, ktorý je v parlamentnej komisii pre darovanie krvi a AIDS, sa pre Derbyshirovú vyslovil, že neschvaľuje, čo robia títo porušovatelia pravidiel. Poukázal na to, že sexuálne správanie nie je jediným dôvodom k tomu, že niektorí ľudia nemôžu darovať krv. Ďalšou príčinou môže byť choroba či cesta do určitých krajín.

Kým toto pravidlo v Británii nenadobudlo v roku 2017 platnosť, NHS malo v platnosti nariadenie, že aktívni homosexuáli musia abstinovať 1 rok pred tým, než darujú krv. Toto pravidlo stále platí v Severnom Írsku.

Preklad Viktória Dandárová

Zdroj: hlavnespravy.sk