Choď na obsah Choď na menu
 


Istá 24 ročná žena sa na sociálnej sieti Reddit opýtala, či ju môže verejnosť odsúdiť za jej rozhodnutie nevynosiť dieťa pre svoje adoptívne lesbické matky. Informuje Live Action News

Jej adoptívne matky, obe už vo veku 67 rokov, si ju adoptovali ako malú tínedžerku. Počas svojho dospievania si spolu boli blízke. “Keď som však dovŕšila 21 rokov, začali mi najprv zo žartu podsúvať myšlienku, že budú mať ďalšie dieťa, ktoré budú vychovávať ony samy ale porodím im ho ja, pretože žiadne adopčné centrá im nedovolia adoptovať si žiadne dieťa vzhľadom na ich vek a pobyt jednej z matiek vo väzení,” hovorí žena. Ďalej povedala, že toto ich žartovanie ona nikdy nepovažovala za vtipné a opakovane im povedala, že nebude ich náhradnou matkou.

Teraz, o tri roky neskôr, ju o to naďalej žiadajú. Na nedávnej večeri v ich dome ženy opäť požiadali svoju adoptívnu dcéru, aby im bola náhradnou matkou. Tentoraz jej ukázali detské oblečenie a povedali jej, ako veľmi chcú dieťa.

“Smiala som sa tomu,” napísala. Podľa jej slov si napriek tomu aj tak ku nej sadli a pokračovali v nátlaku, pričom jej ponúkli, že všetko zaplatia.

“Znechutene som s tým nesúhlasila. Bolo to nechutné. Odišla som. Neskôr mi telefonovali a kričali na mňa, že som sa zmýlila. Vyčítali mi, že oni pre mňa toho toľko urobili,” uviedla.

Pod príspevkom na sociálnej sieti Reddit s ňou komentátori súhlasili. Dali jej za pravdu, že to bolo nevhodné. Niektorí dokonca spochybňovali motívy, ktoré ich viedli k jej adopcii.

O náhradnom materstve

Rastúca popularita náhradného materstva a s ním spojená finančná kompenzácia pomohla vytvoriť “triedu chovateľov,” píše pro- life stránka. Ženské telá sa teraz doslova využívajú na vytváranie potomstva pre tých, ktorí si môžu dovoliť prenajať ich lono. V tomto prípade sa zdá, že ženy verili, že ich adoptovaná dcéra je im dlžná.

Ich ponuka zaplatiť adoptívnej dcére za používanie jej tela poukazuje na mimoriadne vykorisťovateľskú povahu náhradného materstva, v ktorom chudobné ženy predávajú používanie svojho lona bohatej elite. Keď dieťa nie je “dokonalé”, plánovaní rodičia sa môžu pokúsiť prinútiť náhradnú matku, aby dieťa potratila.

Olivia Auriolová je dieťaťom z náhradného materstva a teraz sa vyjadruje proti tejto praxi: “Ľudia si myslia, že je to krásny, farebný motýlí svet, kde všetko ide ako po masle, že stačí láska a že dieťa vyrastie a všetko bude v poriadku, ale nie, nie. Nie všetko bude v poriadku. Používame ženy, platíme za ich lono, kupujeme si ich deti…”

Okrem toho, že sa využíva ich telo, náhradné materstvo so sebou prináša zvýšené zdravotné riziká pre náhradnú matku. Náhradné matky majú napríklad vyšší výskyt preeklampsie, tehotenskej cukrovky, predčasného pôrodu, popôrodnej depresie a chronických ochorení ako ženy, ktoré nosia vlastné deti.

Mnohé z týchto rizík sa prenášajú aj na dieťa a spôsobujú mu zdravotné problémy, okrem traumy, ktorú deti utrpia tým, že sú po narodení oddelené od jedinej matky, ktorú poznali.

Zdroj: hlavnespravy.sk