Choď na obsah Choď na menu
 


Ženy čoraz častejšie odmietajú súťažiť s rodovo nevyhranenými, transidentifikovanými mužmi a zároveň upozorňujú na stratené príležitosti. Podpora komunity transgenderov sa práve kvôli sporom okolo súťaženia mužov v ženských športoch začína rozpadať, píše  Life Site News 

 

Ženské športové disciplíny sú naďalej jedným z kľúčových rozporov v “transrodovej kultúrnej vojne”, ktorá sa dotýka takmer všetkých aspektov verejného života.

4. mája vyhral transrodový muž dve disciplíny na atletických majstrovstvách Liberty League, Národnej univerzitnej atletickej asociácie (NCAA). Išlo konkrétne o beh na 400 metrov za 55,07 sekundy a beh na 200 metrov za 24,14 sekundy. Sadie Schreinerová, muž, ktorý predtým vystupoval pod menom Camden, začiatkom sezóny vytvoril “ženský školský rekord” v behu na 300 metrov na súťaži Nazareth Alumni Opener Invitational časom 41,80 sekundy.

Schreiner reprezentoval univerzitu Rochester Institute of Technology. Oba tieto časy by ho na tom istom podujatí, pokiaľ by súťažil v mužských disciplínach, zaradili na posledné miesto.

Nakoľko sa súťaže zúčastnil ako žena, tieto časy sa stali ženskými školskými rekordmi. S časom 24,14 sekundy na 200 metrov spravil ženský rekord a prekonal svoj vlastný čas 24,50 z tej istej sezóny. S tým rozdielom, že Schreiner predtým štartoval s mužskými atlétmi.

Schreiner však trvá na tom, že nemá žiadnu výhodu oproti ženským súperkám. „Zo všetkej nenávisti, ktorá sa voči mojej osobe šíri, je najčastejšie používané slovo ‘podvodníčka’… V mojich očiach by diskusia o začlenení transsexuálov do atletiky nemala byť ani len o diskusii… Čím viac sa robí výskum, tým je to zrejmejšie. Som taká rýchla, aká som bola aj na strednej škole, a jedinou zmenou, ktorá sa za 9 rokov môjho behania zmenila, je moja liečba,“ píše.

„Aj keď štúdie z Olympijských hier dokazujú značné znevýhodnenie transrodových športovcov, nestačí to,“ pokračuje.

„Politiky a zásady sa menia skôr, ako sa urobí výskum… A jediný spôsob, ako zostať v tomto procese informovaný, je hovoriť s tými niekoľkými trans športovcami, ktorí súťažia, a vypočuť si ich príbehy, zapojiť ich do rozhovoru. Jediný spôsob, ako urobiť kvalifikované rozhodnutie o malej hŕstke športovcov, je vypočuť si ich hlas, nie hovoriť za nich,“ uviedla.

 

Ale ony nie sú ticho

 

No ale veľa športovkýň sa k tejto téme práveže vyjadruje, aj keď je zrejmé, že sa Schreiner o ich názor na svoju účasť pravdepodobne nezaujíma. V Západnej Virgínii len nedávno päť študentiek na stredoškolskej atletickej súťaži v Harrison Country odmietlo súťažiť proti transrodovému mužovi vo vrhu guľou. Všetky dievčatá zaujali pozíciu, postavili sa do kruhu a potom odmietli hádzať. Všetkým piatim dievčatám bolo následne zakázané zúčastňovať sa na všetkých ďalších školských atletických súťažiach.

64-ročná britská hviezda, šípkarka Deta Hedmanová, prišla o možnosť vyhrať turnaj Denmark Open po tom, ako odmietla hrať proti mužovi s transidentifikáciou. Hedmanovú denník Daily Mail opísal ako “jednu z najznámejších postáv ženskej šípkarskej scény”. Pred súťažou vyzvala organizačné riadiace orgány, aby obmedzili účasť len na ženy. „Na ženskom podujatí nebudem hrať proti mužovi,“ povedala Hedmanová pre nemecké noviny Bild.

Tento jej postoj pochválila aj hráčka biliardu Lynne Pinchesová, ktorá sa nedávno vzdala svojho víťazného umiestnenia počas biliardovej súťaže Ladies Champions of Champions. Odmietla hrať s mužom s transrodovou identitou na ženskej súťaži (ako už z názvu Ladies Champions of Champions vyplýva).

Posledné menované podujatia, samozrejme, nesúvisia ani tak s fyzickým zvýhodnením žien, ale skôr s princípom veci. Je jasné, že muži majú fyzickú výhodu v súťažiach, ako je beh a hod. Známe ženské športovkyne sa však čoraz častejšie jednoducho vzdávajú účasti na turnajoch, v ktorých sa od nich žiada, aby súťažili proti mužom. Chcú mať svoj vlastný priestor. Nepoužívajú jazyk “transsexuálnych žien”, nediskutujú o hladine testosterónu ani sa nezapájajú do hádok o konkrétnych problémoch z hľadiska fyziológie. Jednoducho sa zo súťaží v podstate bez slov odhlasujú a sú ochotné kvôli tomu obetovať peniaze, výhry a prestíž.

Vyzerá to tak, že presne takýto druh odporu je potrebný – a práve teraz je na to vhodná chvíľa. Konsenzus sa rúca.

 

Prečítajte si tiež :

 

Zdroj: hlavnespravy.sk