Choď na obsah Choď na menu
 


Skupiny LGBT sa vo štvrtok v Štrasburgu rýchlo potešili, keďže drvivá väčšina poslancov Európskeho parlamentu podporila ostro sledovaný zákon, ktorým sa zavádza nový “európsky certifikát rodičovstva” a presadzujú liberálne zákony o náhradnom materstve a adopciách homosexuálmi v celom bloku, píše europeanconservative.com

Hoci si legislatíva stále vyžaduje súhlas jednotlivých členských štátov na úrovni Rady EÚ, štáty by podľa nej mali uznávať rodiny “bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté, narodené alebo aký typ rodiny majú”.

 

Legislatíva, ktorá má zdanlivo odstrániť právne medzery v rodinnom práve spôsobené ukrajinskou utečeneckou krízou, bola najmä katolíckymi skupinami pranierovaná ako priamy legislatívny útok na tradičnú rodinu a zároveň otvára dvere liberálnym zákonom o náhradnom materstve.

Európska komisia prvýkrát navrhla myšlienku osvedčenia EÚ o rodičovstve koncom roka 2022, pričom portugalská socialistická poslankyňa Európskeho parlamentu Maria Manuel Leitão Marquesová riadila reakciu Parlamentu na túto legislatívu prostredníctvom svojej funkcie vo výbore pre právne veci.

Ak by bolo osvedčenie prijaté, zmenilo by rodinné právo EÚ v oblasti náhradného materstva. Konzervatívne skupiny naďalej bijú na poplach v súvislosti s komercionalizáciou tehotenstva v dôsledku ukrajinskej vojny, keďže pozornosť médií sa upriamuje na existenciu “tovární na deti” a fenomén chudobných utečenkýň, ktoré sa obracajú na náhradné materstvo.

 

Európsky parlament schválil osvedčenie o rodičovstve pomerom hlasov 366 ku 145, pričom hlavné námietky v rokovacej sále mali skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov a Identita a demokracia, keďže väčšina skupiny Európskej ľudovej strany kontroverzný návrh zákona podporila.

Medzi kritikmi bol aj holandský konzervatívny poslanec Európskeho parlamentu Bert-Jan Ruissen, ktorý uviedol, že EÚ sa z právneho hľadiska pohybuje na “tenkom ľade”, keďže sa snaží ovplyvňovať sociálnu politiku členských štátov ďaleko mimo svojej pôsobnosti.

V e-mailovom vyhlásení pre The European Conservative hovorca parlamentu rýchlo objasnil, že členské štáty nebudú musieť “uznať rodičovstvo proti svojej vôli”, hoci teoreticky by toto rozhodnutie prinútilo konzervatívne krajiny uznať manželstvá osôb rovnakého pohlavia z iných jurisdikcií EÚ.

Štvrtkové hlasovanie odsúdila konzervatívna lobistická skupina Federácia katolíckych rodinných združení v Európe (FAFCE), ktorá obvinila EÚ z rýchleho rozšírenia svojho stručného stanoviska v rozpore so základnými zásadami subsidiarity EÚ.

“Väčšina poslancov Európskeho parlamentu (EP) sa dnes zriekla zaujať stanovisko v prospech ľudskej dôstojnosti a využila cezhraničné rodičovstvo na ideologické účely v rozpore so zásadou subsidiarity,” uviedla podpredsedníčka FAFCE Angelika Weichsel Mitterrutznerová, podľa ktorej by navrhovaný zákon mohol zhoršiť už aj tak prudko rastúcu mieru obchodovania s ľuďmi v EÚ.

Ďalšou legislatívnou fázou osvedčenia je zasadnutie Európskej rady, kde sa proti nemu takmer určite postavia konzervatívne zmýšľajúce členské štáty. Väčšina štátov EÚ má zákaz náhradného materstva, keďže poslanci EP sa v októbri priklonili k označeniu tejto praxe za formu obchodovania s ľuďmi.

Zdroj: hlavnespravy.sk