Choď na obsah Choď na menu
 


Český europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý dlhodobo upozorňuje na kauzy nórskej sociálnej služby Barnevernet, vo svojom aktuálnom blogu upozorňuje, že Nórsko v Štrasburgu prehralo už 9 prípadov, kedy sa rodičia sťažovali na Barnevernet. Podaných je ďalších viac ako 30 sťažností, preto sa Nórsko môže podľa Zdechovského oprávnene obávať.

 

Na kauzy Barnevernetu upozorňujú posledné roky aj svetové médiá ako Deutsche Welle, SBS Dataline či britská BBC.

Kritika ale zaznieva aj od nórskych odborníkov, z Európskeho parlamentu, od Rady Európy, ale aj od výboru OSN pre práva dieťaťa. Ten podľa Zdechovského v prípade Nórska vyjadril obavy hneď v 8 oblastiach.

„Sú hlásené prípady detí separovaných od svojich rodín, kedy to nemuselo byť vždy v ich najlepšom záujme. Používanie nátlaku v niektorých prípadoch, keď boli deti odlúčené od ich rodín. Významné rozdiely medzi krajmi, pokiaľ ide o počet umiestnení mimo domova. Rozdeľovanie súrodencov umiestnených do náhradnej starostlivosti. Nedostatočné sledovanie situácie detí umiestnených do náhradnej starostlivosti. Deti patriace k menšinovej populácii, ktoré sú umiestnené do náhradnej starostlivosti, sú vystavené riziku straty spojenia s rodnou kultúrou a jazykom. Nedostatočná komunikácia a výmena informácií medzi službami sociálnej starostlivosti o deti a rodinami, najmä rodinami cudzincov; Nedostatočná podpora poskytovaná deťom uväznených rodičov.“

Zdechovský s týmito výhradami súhlasí. Kritika by podľa neho mala byť zameraná ale aj na to, že deti, ktoré sa ocitnú v pestúnskych rodinách smú svojich rodičov vidieť často za veľmi prísnych podmienok.

Štrasburský súd konštatoval deväť závažných pochybení

Český europoslanec sa spolu so svojim tímom zameral na prípady Nórska, ktoré skončili u Európskeho s� �du pre ľudské práva (ESĽP). Z 55 prípadoch sa najviac sťažností (26) týkalo článku 8 Dohovoru, práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

13 prípadov bolo nejakým spôsobom spojených s Barnevernetom či ochranou detí, kedy v deviatich prípadoch už Nórsko prehralo, respektíve bolo konštatované, že došlo k porušeniu práva na rodinný život.

Nórsko sa bojí 31 ďalších sťažností, skúšali sa preto odvolať – márne!

V niektorých prípadoch sa Nórsko rozhodlo odvolať. A práve pri týchto prípadoch je podľa Zdechovského potrebné pozastaviť sa. Oficiálne zdôvodnenie bolo, že je pre vládu veľmi dôležité týmto vyslať signál, ako je pre nich princíp najlepšieho záujmu dieťaťa dôležitý

„Podobné vyhlásenie pôsobia veľmi úsmevne, keď viete, aké argumenty Nórsko skutočne použilo v odvolaní. Tie zverejnil nórsky Dagbladet už 3. februára 2020. Nórsky zástupca na súde totiž napísal toto: ‚Nórsko sa domnieva, že ESĽP svojimi činmi degraduje najlepší záujem dieťaťa‘ a ‚dáva väčšiu váhu nedbalým rodičom‘. A ďalej Nórsko štrasburskému súdu vytkol, že ‚s takýmto vývojom by ESĽP nemal byť spájaný‘. Inými slovami nórska arogancia v plnej sile, kedy si dovolili ešte poučovať vyššiu autoritu,“ konštatuje Zdechovský a na záver dodáva:

„Myslím, že je škoda, že sa ESĽP odvolaniami ďalej nezaoberá, ‚výprask‘, ktorý by opätovnou prehrou Nóri dostali, totiž mohol byť ešte väčší. A už vôbec nikto by nepochyboval, že ďalších zatiaľ len komunikovaných 31 prípadov budú opäť priamo rozhodnuté v prospech rodičov.“

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk