Choď na obsah Choď na menu
 


Česká republika/Nórsko 23. apríla 2015

 

Ako cez kopirák

 

Každý rok sa stále viac švédskych rodín sťahuje do Nórska s cieľom získať dobre platenú prácu. Avšak každý rok podľa českého europoslanca Tomáša Zdechovského nórska sociálna služba Barnevernet zvyšuje počet pestúnskych domov a stále viac sú švédskym rodinám odoberané deti.

„Skutočne sú severania tak zlými rodičmi alebo si úradníci nórskej sociálky len zasadli na cudzincov?“ pýta sa europoslanec vo svojom blogu.

Ako ďalej vysvetlil, desiatky reportáží, článkov a tisíce blogov, ktoré varujú “chudobnejších” Švédov pred prácou v Nórsku, sa bohužiaľ stály bežnou súčasťou švédskej spoločnosti.

Podľa jeho slov sú aj švédski rodičia falošne obviňovaní z vecí, ktoré nikdy neurobili a nemajú možnosť svoje dieťa vidieť. Dôvody odobratia sú často bizarné, tak ako v prípade kauzy Češky Evy Michalákovej (viac tu).

„Z tých, ktoré mám k dispozícii, sú to často upozornenia učiteliek v škole a škôlke alebo od susedov. Preto sa švédski rodičia, ktorým odobrali v Nórsku deti, rozhodli spojiť a bojovať proti nórskemu Barnevernetu spoločne.“

Situácie švédskych rodičov sú ako cez kopirák, rovnako ako prípad pani Michalákovej. Ak je im umožnené, svoje deti vidia len pod dohľadom, a len málokedy je to viac ako 2 hodiny dvakrát ročne. Vo väčšine prípadov, podľa Zdechovského až v 6 z 10, sú deti z rovnakej rodiny oddelené. Deti nemôžu hovoriť švédsky u svojich pestúnov, v škole alebo pri návšteve svojich rodičov. Zároveň sa deti nesmú učiť o svojej kultúre a stretávať sa so svojimi starými rodičmi či širšou rodinou.

 

Násilné odoberanie detí

 

 

Europoslanec Zdechovský tiež upozorňuje, že deti sú traumatizované spôsobom, akým ich Barnevernet odnáša z rodín bez akejkoľvek účinnej pomoci. Sociálne úrady riešia všetko s pomocou polície. V poslednej dobe sa podľa jeho slov mnohí rodičia rozhodli nepodrobiť systému a jeho diktatúre. Umiestňujú videa na sociálne siete a volajú po tvrdej odvete švédskych úradov.

„Tie už opakovane upozornili na to, že Barnevernet vydáva falošné psychiatrické diagnózy na rodičov aj deti, vyhráža rodičom aj deťom, aby mlčali o tom, ako inštitúcia poškodzuje rodinu. Barnevernet zneužíva deti a rodičov, spôsobuje dlhodobé psychické traumy členom rodiny. Vydáva deti na otvorený trh, kde im hľadá nové pestúnske domovy v komunite. Týmto odvetvím nazývaným Barnevernet, pretečie ročne vyše 4 miliardy nórskych korún,“ píše Zdechovský.

Europoslanec tiež upozorňuje, že v pestúnskej starostlivosti dochádza tiež k sexuálnemu zneužívaniu detí a ich bitiu zo strany pestúnov. Podľa jeho slov ak dieťa požiada o pomoc, Barnevernet to prehliada.

„V mnohých prípadoch sú odoberané priamo novorodenci matkám z pôrodnej sály, bez akéhokoľvek vysvetlenia a bez toho, že by Barnevernet rodičov predtým nejako vyšetroval a zisťoval ich schopnosť byť rodičmi. Stačí k tomu len fakt, že matka je nepočujúca, a tak nebude môcť v prípade plaču dieťaťa v noci k nemu vstávať. Švédski rodičia tiež prišli s tvrdením, že v mnohých prípadoch je im povedané, aby sa už novorodenca nepokúšali získať späť a majú ho považovať za nenarodené,“ uviedol Zdechovský.

Vysvetlil tiež, že ak rodičia požiadajú o vrátenie dieťaťa súd, sudcovia neberú do úvahy dôkazy predkladané rodičmi týkajúce sa nepravdivých tvrdení nórskej sociálky. Ak sú predvolaní svedkovia, môžu len málokedy hovoriť viac ako 10-20 minút. V prípade svedkov Barnevernetu je im dovolené hovoriť toľko, koľko uzná úrad za vhodné.

„Nie sú rešpektované konvencie o ľudských právach a väčšina rodín svoje prípady prehráva,“ upozorňuje europoslanec Zdechovský.

Švédski rodičia sa preto rozhodli ozrejmiť situáciu európskym a švédskym politikom. Zaslali im list, ktorého celé znenie si môžete prečítať tu.

ru

 

Zdroj: hlavnespravy.sk