Choď na obsah Choď na menu
 


Český europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý dlhodobo upozorňuje na kauzy nórskej sociálnej služby, na sociálnej sieti oznámil, že Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) vydal tri rozsudky, ktoré konštatujú, že Nórsko porušilo právo na rodinný život

Podľa Zdechovského bude teraz rodičom vyplatené odškodné okolo 25 000 eur.

V jednom prípade bolo rozhodnuté o odobratí dieťaťa ešte tri týždne pred jeho narodením. Po narodení ich čakalo 43 spoločných minút.

„Že môjho chlapca vzali už po trištvrte hodine, takmer žiadna matka nemôže prežiť,“ povedala mladá matka pre jeden z nórskych denníkov. Podľa denníka mladá mamička nedostala šancu, aby ukázala ako matka svoje chopnosti.

Úrady brali do úvahy iba minulosť matky. Žena pritom požiadala o pobyt v materskom dome, čo jej nebolo umožnené.

Zdechovský dodáva, že dôvody odberov v prípadoch spochybnené nie sú, ale neumožnenie kontaktu porušením práv je. U ESĽP sa pritom momentálne rieši niekoľko ďalších nórskych prípadov.

Štrasburský súd sa zaoberá viacerými prípadmi

Ešte v septembri 2020 Zdechovský uviedol, že sa spolu so svojim tímom zameral na prípady Nórska, ktoré skončili na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Z 55 prípadoch sa najviac sťažností (26) týkalo článku 8 Dohovoru, práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

13 prípadov bolo nejakým spôsobom spojených s Barnevernetom či ochranou detí, kedy v deviatich prípadoch už Nórsko prehralo, respektíve bolo konštatované, že došlo k porušeniu práva na rodinný život.