Choď na obsah Choď na menu
 


Veronika Prušová

 

BRATISLAVA. Najstarší chlapec má jedenásť, najmladšie dievča niečo viac ako mesiac. Päť detí zo Slovenska žije týždeň vo Veľkej Británii bez rodičov. Tí si hľadali prácu. Keď sa im to nepodarilo, žiadali o pomoc sociálne úrady. Deti im zobrali do dočasnej náhradnej starostlivosti.

Na prípad upozornila televízia Joj, cez ktorú sa o ňom dozvedelo naše Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

Pomoc zo Slovenska

„Veríme, že nájdeme spôsob, ako deťom pomôžeme,“ hovorí riaditeľka centra Andrea Císarová. Zisťujú, v akom štádiu je prípad rodiny z okolia Humenného.

Podľa priebežných informácií ministerstva zahraničných vecí sa staršie deti môžu stretávať s rodičmi dvakrát týždenne. Najmladšie trikrát.

Renáta Goldírová z ministerstva hovorí, že naše veľvyslanectvo sa snaží nadviazať kontakt so súdom. Ten preskúma, či sa rodičia dokážu starať o deti. Preveria ich zázemie (na Slovensku majú mať dom a ešte päť detí) aj to, či deti chodia do školy.

Nejde o ojedinelý prípad rodiny od nás. Neoficiálne asi tridsiatim rodinám za posledné tri roky odobrali ich deti.

Dočasná náhradná starostlivosť je medzistupňom pred adopciou. Ak prípad dospeje až tam, hrozí, že rodičia už deti neuvidia.

Pomôcť sa snaží aj naša zástupkyňa pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) Marica Pirošíková. Veľa možností však v konfrontácii s britskými orgánmi nemá.

Jej pozícia sa mení, až keď sa rodičia obrátia na Štrasburg.

Rady zo Štrasburgu

V takom prípade môže intervenovať v ich prospech. Ak by európsky súd rozhodol o porušení Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, mali by sa dočkať nielen odškodnenia a vyriešenia situácie. Výsledkom môže byť zmena britskej legislatívy alebo praxe, čo by zabránilo odoberaniu detí rodičom.

Pirošíková odporúča, aby rodičia pred britskými orgánmi upozorňovali na verdikty Štrasburgu. Ten už rozhodol, že odobratie dieťaťa zo starostlivosti rodičov by malo byť obvykle považované za dočasné opatrenie.

Ak hrozí, že bude vydané rozhodnutie o adopcii, tak by sa rodičia mali urýchlene obrátiť na európsky súd a žiadať o vydanie predbežného opatrenia nevykonať toto rozhodnutie až do verdiktu ESĽP.

SME zistilo, že len v štvrťmiliónovom regióne Walsall, kde žije zhruba 1500 po slovensky a česky hovoriacich obyvateľov, kontrolovali za posledné tri mesiace 87 rodín. Potvrdil to úradník z tamojšieho regionálneho úradu. Len vlani v tomto regióne odobrali rodičom okolo 500 detí. Ich národnosť sa nedá zistiť.

„Prvý kontakt môže vyvolať telefonát od susedov, učiteľa alebo družiny. Takže ktokoľvek, kto má podozrenie, môže zapojiť sociálne úrady do problému,“ hovorí úradník.


Zdroj: https://domov.sme.sk/c/6501407/v-britanii-beru-deti-aj-slovenskym-rodicom.html