Choď na obsah Choď na menu
 


Slovensko/Česká republika 12. januára 2015

Nórsky prípad usmrtenia v pestúnskej starostlivosti

Europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý sa v Českej republike aktívne venuje prípadu dvoch odobratých detí Češky Evy Michalákovej zo strany nórskych úradov, odhalil škandalózne prípady detí, ktoré sa ocitli v starostlivosti nórskeho úradu na ochranu detí Barnevernet.

Europoslanec uviedol, že v prípade odobratia detí, nedochádza „len“ k prerušeniu rodinných vzťahov, ale niekedy je v hre aj život samotného dieťaťa.

Zdechovský sa odvoláva na stručne publikovaný článok v nórskych médiách. V jedno ráno zaklopali na dvere matke, ktorej bolo odobraté dieťa, polícia a kňaz. Oznámili jej, že jej trojročný syn bol v pestúnskej rodine zavraždený. Chlapček zomrel na viacpočetné bodnutia a údery do hlavy, ktoré mu spôsobil jeho „nevlastný“ 13-ročný brat, ktorý sa spolu s ním nachádzal v pestúnskej rodine. Chlapec sa k činu priznal počas výsluchu, upresňuje europoslanec.

Čo bolo príčinou odobratia dieťaťa biologickej matke už nórske média nešpecifikovali.

Europoslanec vo svojom blogu tiež poukazuje na štatistiku usmrtených detí, ktoré boli v starostlivosti Barnevernetu. V rokoch 1990 až 2001 došlo k celkovo 702 úmrtiam. Zdechovský zdôrazňuje, že detské úmrtia mali stúpajúcu tendenciu.

Načasovanie pripomienkového konania

Na Slovensku sa aktuálne pod rúškom ochrany detí pripravuje novela Zákona o rodine, a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.

Kým Aliancia za rodinu mobilizuje ľudí, aby sa zúčastnili referenda, vládni úradníci sa podľa Jany Ray-Tutkovej, riaditeľky Centra pre bioetickú reformu, rozhodli šikovne načasovať predloženie návrhu novely do medzirezortného pripomienkového konania práve na toto obdobie Vianoc a januára 2015.

Zdroj: hlavnespravy.sk