Choď na obsah Choď na menu
 


Nórsko 1. júna 2015

 

Protestov v Osle sa zúčastnila aj Češka Eva Michaláková

 

V hlavnom meste Nórska, Oslo, sa zišli stovky demonštrantov, aby protestovali proti systému náhradnej starostlivosti v krajine. Nórovia sú nahnevaní na systém, ktorý “unáša” deti z ich vlastných rodín, čo je podľa demonštrantov porušovaním práv rodiny. Informáciu zverejnila Russia Today.

Ani dážď neodradil demonštrantov v Osle, aby sa zhromaždili pred hlavnou stanicou a pochodovali smerom k budove parlamentu s cieľom vyjadriť svoje stanovisko.

Ľudia niesli v rukách bannery s nápismi “Vráťte naše deti”. Demonštranti svojim postojom vyjadrili hnev voči nórskej sociálke Barnevernet, ktorá odoberá deti za údajne zneužívanie či náhodne vypadnutý mliečny zub.

Protestov v Osle sa zúčastnila aj Češka Eva Michaláková, ktorej nórska sociálka odobrala dvoch synov. Pre RT uviedla, že už nevie čo má očakávať, a čo všetko môže povedať či urobiť, pretože čokoľvek čo povie môže byť použité proti nej.

 

Protestoval aj europoslanec Tomáš Zdechovský

 

Protestov v nórskom Osle sa zúčastnil aj český europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý sa venuje kauze Evy Michalákovej a problematike odoberania detí zo strany Barnevernetu. Na svojom facebookovom profile zverejnil, že v Nórsku sa pod tiažou medzinárodného tlaku začala meniť situácia. „Médiá sa začali v posledných dňoch úplne obracať a informovať o šialených priebežných odobratiach detí, ktoré nemajú nič spoločné s logikom a právom!“

Zdechovský tiež uviedol, že poznaním z demonštrácie proti Barnevernetu pre neho bolo, že prípad Evy Michalákovej nie je ojedinelý a odobratie detí postihuje nielen cudzincov, ale aj Nórov. „… priznávam, že som nikdy netušil, že situácia bude ešte horšia. Stretávať dospelých ľudí, ktorí boli v mladosti odobratí a nesú si celoživotnú traumu, je smutným osudom tejto nádhernej krajiny…“

Šokovaní z množstva prípadov sú podľa Zdechovského aj novinári, ktorí sa v Oslo zišli z celého sveta.

 

Oficiálne poslanie Barnevernetu

 

Nórska sociálna služba na svojej internetovej stránke uvádza, že jej cieľom je poskytovanie pomoci a podpora detí, adolescentov a ich rodičov, ktorí v rámci rodiny zažívajú zložité problémy alebo ťažkosti.

Portál tiež uvádza, že rodičia sú zodpovední za poskytovanie starostlivosti a ochranu svojich detí. Cieľom nórskej sociálnej služby je podnikať kroky v čo najlepšom záujme dieťaťa. Niekedy však dochádza ku konfliktom medzi záujmami rodičov a záujmom detí. Preto je povinnosťou sociálky poskytnúť pomoc a podporu rodičom, aby mohli svojim deťom poskytnúť správnu starostlivosť. Avšak ako sa zdá z množstva prípadov odobratých detí, oficiálny cieľ nekorešponduje s realitou.

 

Zdroj: hlavnespravy.sk