Choď na obsah Choď na menu
 


12. december 2012

 

10. decembra 2012, počas Medzinárodného dňa ľudských práv, zrušil švédsky odvolací súd rozhodnutie súdu nižšieho stupňa, ktorý rozhodol v prospech Annie a Christera Johanssonovcov. Zároveň im odňal rodičovské práva vo vzťahu k ich synovi Domenicovi.

Rodina bola v júni 2009 práve na palube lietadla, ktoré malo o pár minút odletieť zo Švédska do Indie, odkiaľ Annie pochádza, keď Domenica rodičom odobrali. Úrady ako dôvod uviedli to, že rodičia vzdelávali svojho syna doma (homeschooling).

Nasledovali lekárske prehliadky, ktoré zistili, že Domenic vynechal niektoré očkovania a „mal kazy“ na zuboch.

Počas prvých mesiacov odobratia ho rodičia mohli navštíviť len raz za dva týždne, potom raz za päť týždňov a v roku 2010 im už návštevy neumožnili.

Najvyšší súd USA stanovil, že pre rodinný súd je rozhodnutie o odobratí rodičovských práv ekvivalentom uloženia trestu smrti. Každej strane v takomto konaní, napísal súd v rozhodnutí Stanley verzus Illinois, musia byť poskytnuté všetky procesné a hmotnoprávne zákonné postupy ochrany. V konaní pred americkými súdmi to znamená, že na odobratie rodičovských práv je nevyhnutný jasný a presvedčivý dôkaz, v občianskom konaní ekvivalent dôkazu, ktorý je „bez akýchkoľvek odôvodnených pochybností“.

Prípad Johanssonovcov vo Švédsku ukazuje, čo sa môže stať, keď rodina nie je uznávaná ako neoddeliteľná jednotka spoločnosti.

Zničené nádeje

Rodičia získali nádej, keď im takmer po tri a pol ročnom nútenom odlúčení od ich syna okresný súd v júni 2012 opätovne priznal ich rodičovské práva. Christer a Annie však krátko na to zistili, že Výbor pre sociálne zabezpečenie sa voči tomuto, v ich prípade víťaznému rozhodnutiu, odvolal.

Podľa slov právnej zástupkyne rodiny tento výbor viac ako rok ignoroval žiadosť o preskúmanie prípadu. Zákon pritom stanovuje, že o takejto žiadosti musí byť rozhodnuté do štyroch mesiacov. Úrad však neurčil termín preskúmania až do času, keď sa zdalo, že o prípade rozhodne odvolací súd.

Termín preskúmania bol stanovený na 19. decembra 2012, čo však budú sociálne úrady s najväčšou pravdepodobnosťou ignorovať, nakoľko súd vyhovel ich odvolaniu a určil im neobmedzené opatrovníctvo nad Domenicom.

Prípad si už získal medzinárodnú pozornosť a dvaja oficiálni predstavitelia indickej vlády sa zúčastnili konania na odvolacom súde ako pozorovatelia. V rozhovore počas prestávky v konaní sa vyjadril prvý tajomník indického veľvyslanectva vo Švédsku, Rakesh Misra.

„Neviem, ako chcú dokázať, že títo rodičia sú zlí. Môj dojem je, že sú dobrými rodičmi,“ údajne povedal právničke rodiny.

„Veľvyslanectvo [Indie] môže poslať list s našimi názormi na tento prípad Ministerstvu zahraničia a Ministerstvu spravodlivosti vo Švédsku,“ uviedol Misra v rozhovore pre švédske noviny po skončení konania. Tiež poznamenal, že veľvyslanectvo plne rešpektuje právne konanie a nebude doňho zasahovať. „Sme však presvedčení, že toto je prípad, kedy musia byť starostlivo vzaté do úvahy práva dieťaťa aj práva rodičov. Tiež by sa nemali ignorovať obrovské kultúrne a sociálne rozdiely medzi Švédskom a Indiou.“

Veľvyslanectvo sa, podľa Misrových vyjadrení, začalo zaoberať prípadom Domenica počas uplynulých troch mesiacov, keďže misia v Nórsku nedávno pomohla vyriešiť spor ohľadom opatrovníctva týkajúceho sa dvoch indických občanov.

„Veľká nespravodlivosť“

Michael Donnelly, riaditeľ pre medzinárodné záležitosti Asociácie pre právnu ochranu domáceho vzdelávania (HSLDA), nazval rozsudok „brutálnym“.

„Najvyšší súd USA označil rozhodnutie rodinného súdu o odobratí rodičovských práv ekvivalentom uloženia trestu smrti. Po víťazstve na okresnom súde sme dúfali, že sa táto nočná mora čoskoro skončí. V tejto situácii môžeme len veriť, že švédsky Najvyšší súd zasiahne, aby bola táto obrovská nespravodlivosť napravená,“ uviedol. „Fakty dokazujú, že Annie a Christer Johanssonovci sú dobrými rodičmi. Je nespravodlivé, že súd v demokratickej krajine, akou je Švédsko, mohol v záujme dieťaťa zachovať status oddelenia od týchto rodičov. Nedá sa ani vypočítať, koľko bolesti, utrpenia a zla bolo spôsobených tejto rodine.“

Prezidentkou Škandinávskeho výboru pre ľudské práva je Ruby Harrold-Claessonová. Podľa jej slov je toto rozhodnutie v Medzinárodný deň ľudských práv otrasné.

„Tento čin je opovrhnutiahodný,“ uviedla. „Nechápem, ako mohli sudcovia takto rozhodnúť. Predseda senátu vyjadril písomne dôrazný nesúhlas, ktorý, dúfam, ovplyvní rozhodovanie Najvyššieho súdu Švédska. Voči tomuto hroznému rozhodnutiu sa odvoláme.“

Dodala, že rodina je pod neznesiteľným tlakom.

„Po tom, ako sa Annie dozvedela o rozhodnutí, zrútila sa. Neviem, ako môže niekto vydržať takéto trápenie. Je neznesiteľné pozerať sa, ako pýcha vládnych úradníkov ničí životy Johanssonovcov a ďalších im podobných. Tým, že toho chlapca bez opodstatnenia zobrali a držali ho tri a pol roka, porušili zákon. Je to necivilizované.“

Pre HSLDA Harrold-Claessonová uviedla, že podáva rozsiahle správy o porušovaní ľudských práv v systémoch ochrany detí v krajinách Škandinávie. Ako prezidentka Škandinávskeho výboru pre ľudské práva a aktívna odborníčka je zdesená zaobchádzaním vládnych zriadení s rodinami v severských krajinách.

„Je potrebné niečo urobiť,“ vyhlásila. „Rodiny sú pošliapané a súdne systémy sú prakticky vždy na strane sociálnych pracovníkov. Je to strašná situácia.“

Potrebné modlitby

Prosím, myslite na Johanssonovcov a modlite sa za nich, kým sa ich obhajcovia snažia presadiť spravodlivosť. HSLDA teší, že môže byť na ich strane spolu s ich švédskou právničkou Ruby Harrold-Claessonovou a Alianciou za obranu slobody.

Ak by ste radi prispeli na humanitárnu a právnu podporu rodiny Johanssonovcov, ktorá je pod veľkým tlakom, prosím, zvážte dar Medzinárodnému fondu nadácie pre domáce vzdelávanie. Johanssonovci potrebujú akúkoľvek podporu a HSLDA spolu s nimi a ďalšími pracuje na tom, aby dokázali fungovať aj za týchto stresujúcich okolností.

Zdroj: lifenews.sk