Choď na obsah Choď na menu
 


Barnevernet – nórska sociálna služba, ktorej činnosť aktuálne patrí v Českej republike medzi jednu z najdiskutovanejších tém.

Fungovaním nórskej sociálky sa začali zaoberať aj český europoslanci. Okrem Tomáša Zdechovského, o ktorom sme už informovali (viac tu), sa Barnevernetom zaoberá aj Peter Mach. Europoslanec sa vo svojom najaktuálnejšom blogu „Nórsky systém odoberania detí je výnosný kšeft. Posúďte sami:“ zaoberá financovaním nórskej sociálnej služby.

„Predovšetkým chcem zdôrazniť, že v Nórsku nemá krízovú starostlivosť o deti na starosti len štát. Inštitúcia, ktorá vykonáva samotné odoberanie detí – Barnevernet – síce štátna je, ale na odoberaní detí má ziskový motív celá rada súkromných firiem, ktoré sú na rozhodnutia Barnevernetu priamo naviazané,“ vysvetlil Mach.

Dôvodom „závislosti“ je skutočnosť, že následnú starostlivosť o odobraté deti vykonávajú práve súkromné firmy. Medzi najväčšiu patrí podľa europoslanca spoločnosť Aleris, ktorá patrí finančnej skupine AB Investor. Jej vlastníkom je švédsky miliardár Gir Wallenberg, ktorý podľa informácií zverejnených v denníku ABC Nyheter loboval za to, aby čo najviac detí bolo zverených do starostlivosti práve firmám. Denník tiež zverejnil, že v roku 2008 Nórsko vyplatilo súkromných firmám viac než približne 144 miliónov eur.

 

Najrôznejšie služby

Ako oficiálny ochranca detí navonok vystupuje štát a celý systém navonok zaisťuje Barnevernet. Súkromné firmy vstupujú na scénu až po odobraní dieťaťa biologickej rodine.

Súkromné spoločnosti poskytujú nórskej sociálne službe najrôznejšie služby – od ubytovania pre odobraté deti, cez služby lekárov, psychológov, uskutočňovanie vyšetrení, až po vyhľadávanie samotných pestúnov.

Pre ilustráciu uvádza Mach vyjadrenie jedného zo zakladateľov spoločnosti Tiltaksgruppen AS, Kjella Gjeitrema: „Nikdy sme neplánovali na tomto zbohatnúť, ale zbohatli sme. Táto inštitúcia bola najprv založená na ochranu detí, ale po roku 2000 sa transformovala na obchodnú spoločnosť.“ Gjeitrema tiež podľa europoslanca dodal nasledovné: „Boli sme mladí a plní ideálov, ale potom sme videli, že čím ďalej viac konkurenčných firiem si prichádza na slušné zárobky.“ Menovaná spoločnosť sa zaoberá sprostredkovaním domov pre deti, vyhľadávaním pestúnov a ponúkaním detí týmto rodinám.

V Nórsku existuje aj firma, ktorá sa špecializuje na deti imigrantov. Ide o organizáciu Toten Barnevern Mossiho Zafera, ktorý ju založil vo svojich osemnástich rokoch, píše Mach.

 

Sieť väčších i menších firiem

Do siete Barnevernetu je začlenených 1 794 väčších i menších firiem. „Jednoduchou logikou možno odvodiť, že tieto firmy sú závislé na počte detí, ktoré majú do štátneho Barnevernetu v starostlivosti… Nie je to teda podnikanie ako každé iné. V normálnom podnikaní váš zisk závisí na dobrovoľnom kontrakte so zákazníkom. Tu nie. Tu váš úspech závisí na rozhodnutí Barnevernetu,“ uviedol europoslanec.

Komu sa ale zodpovedá Barnevernet? Ten podľa Macha prezumpciu neviny nectí. Nórsky systém sa vyvinul na monštrum, kde „motív zisku vedie k obrovskému počtu odobratých detí,“ uviedol v závere český europoslanec.

ru

Zdroj: hlavnespravy.sk