Choď na obsah Choď na menu
 


Česká republika 4. marca 2015

Nórske úrady vyhlásili, že v prípadoch, akou je kauza odobratých bratov Češky Evy Michalákovej, adopcia spravidla neprichádza v úvahu, keďže ešte stále existujú väzby na matku. Informáciu zverejnili niektoré české médiá odvolávajúc sa na tlačovú správu riaditeľa českého Úradu pre medzinárodnú ochranu detí Zdeňka Kapitána.

Riaditeľ úradu rokoval s nórskymi úradmi v Osle. Tu upozornil, že Česká republika nesúhlasí s adopciou jej dvoch občanov.

Nórski zástupcovia prítomní na rokovaniach okrem iného prisľúbili zabezpečenie výučby češtiny pre oboch bratov.

Podľa portálu Týden.cz Kapitán s vedením nórskeho Riaditeľstva pre deti, mládež a rodinné záležitosti (Budfir), so zástupcami krajského guvernéra pre oblasť Buskerud a so zástupcami ministerstva pre deti, rovnosť príležitostí a sociálne začleňovanie a ministerstva zahraničných vecí diskutoval tri a pol hodiny.

Bez stretnutia s predstaviteľmi Barnevernetu

Ako sme už informovali, Eva Michaláková má aktuálne s oboma synmi obmedzené stretnutia na 15 minút dvakrát ročne. Ako však vysvetlila jej právnička Janne Fjelnsethová, v prípade, že synovia požiadajú o predlženie stretnutia, vyhovie sa im.

Nórski účastníci stretnutia s Kapitánom podľa portálu Lidovky.cz toto obmedzenie stretnutí komentovali slovami, že prísne obmedzenia sú v Nórsku menej obvyklé a odrážajú závažnosť prípadu.

Všetci zúčastnení tiež podľa Kapitána prehlásili, že budú aj naďalej v priamom kontakte, aby podporili aktívny vzťah detí s biologickou rodinou v súlade s princípmi Dohovoru o právach dieťaťa.

Riaditeľ úradu sa však nestretol s predstaviteľmi nórskej sociálnej služby Barnevernet. Dôvodom je skutočnosť, že už pred časom predstaviteľ nórskej sociálnej služby Úradu pre medzinárodnú ochranu detí v Brne uviedol, že jednania s Barnevernetom nie sú možné. Žiadať o ne môžu len advokáti matky a podľa portálu Lidovky.cz sa uskutočnia, len v prípade, že to sociálny úrad uzná za vhodné.

Prípad Evy Michalákovej

Prípad odobratia dvoch synov matke Eve Michalákovaj sa začal na podnet učiteliek materskej školy. Napriek tomu, že to v nórskej škôlke všetci vedeli, že jednému zo synov diagnostikovali reflux a nariadili diétu, lekárske odporúčania nielenže nedodržiavali, ale udali oboch manželov pre podozrenie z pohlavného zneužívania. Tomu predchádzali opakované sťažnosti pani Michalákovej na nedostatočnú starostlivosť v škôlke a prehliadanie šikanovania mladšieho Dávida zo strany spolužiakov, uvádza sa v petícii, ktorá bola zahájená s cieľom dosiahnuť návrat synov ich matke.

Následne v máji 2011 nórska sociálna služba oboch chlapcov rodičom odobrala aj napriek tomu, že zo strany polície po vyšetrovaní nepadlo žiadne obvinenie. Rozhodnutie Barnevernetu potvrdil aj nórsky súd. Dnes Denis a Dávid vyrastajú v dvoch rozdielnych pestúnskych rodinách.

Matka počas minulého roka požiadala v Nórsku o opätovné preskúmanie prípadu. Do kauzy sa postupne zapojili aj jednotliví českí predstavitelia.

Zdroj: hlavnespravy.sk