Choď na obsah Choď na menu
 


 28. júna 2019

 

Talianska polícia zadržala 18 ľudí, ktorí sú podozriví z toho, že psychologicky zmanipulovali deti a za úplatky ich potom dávali do pestúnskych rodín, ktoré za nich poberali príspevky. Medzi zadržanými sú aj miestni politici, lekári a psychoterapeuti neziskovej organizácie, ktorá poskytujúce sociálne služby. Informuje portál Repubblica a novinky.cz

V domácom väzení skončilo päť ľudí spolu so starostom obce Bibbiano. Prípad s názvom “Anjeli a démoni” vyšetrujú od roku 2018.

Sieť podozrivých osôb vyrábala falošné hlásenia, na základe ktorých boli deti odoberané svojim rodinám a neskôr skončili u pestúnov. Väčšinou išlo o priateľov a známych ľudí, ktorí sú zapojení do podvodu. Tí mali potom za starostlivosť o deti poberať verejné príspevky. Podľa agentúry ANSA sa skupina mohla obohatiť o stovky tisíc eur.

“Podľa súdu bolo cieľom skupiny stíhaných osôb odoberať deti rodinám v ťažkej sociálnej situácii a zveriť ich za úplatok iným rodičom,” napísal denník Corriere della Sera.

Stíhaní sú podozriví okrem iného aj z podvodu, marenia spravodlivosti, zneužitia úradu, falšovania verejnej listiny, týrania detí, vážneho ublíženia na zdraví, vyhrážania, pokusu o vydieranie či sprenevery.

Obvinení mali podľa informácií používať aj podvrhy detských kresieb, do ktorých pridali sexuálne narážky. V niektorých prípadoch sa dokonca pomocou elektrošokov snažili deťom navodiť falošné spomienky na sexuálne zneužívanie.

Ďalej vo svojich správach pracovníci opisovali klamne domovy detí ako schátralé. Zavádzajúcim spôsobom tiež opisovali celkový emočný stav detí.

“Pamätáš si to, že sa bojíš otca?”

Jedno zo zainteresovaných detí, dievča, potvrdzuje, že nerozumie dôvodu, prečo sa nemohla vídať so svojimi biologickými rodičmi, keď chcela byť s nimi. A psychologičky, sociálne asistentky spolu s náhradnými rodičmi, všetci títo jej na túto jej otázku odpovedali tak,  aby v nej vyvolali pochybnosti. Jeden zo zaznamenaných dialógov je šokujúci, ako prináša Luca Ramponi, ktorý uviedol, že deti boli natoľko zmanipulované, že potvrdzovali falošné rodinné vzťahy.

“Neviem prečo ich už viac nemôžem vidieť”, hovorí dievčatko v októbri roku 2018, ktorého slová boli zaznamenané. “Nepamätáš sa, že si povedala, že už svojho otca nechceš viac vidieť? Ja si to pamätám”, hovorí jej psychologička. Dievčatko: “Nie, nepovedala som to”. “Ale áno, povedala si, že už ho nechceš vidieť, lebo ti robí zle… že sa ti môže pomstiť, alebo ťa môže zobrať preč. Pamätáš si ten strach, ktorý si mala. Pamätáš?”, reaguje náhradná mama. Hneď sa do toho vloží opäť psychologička: “To, čo ty povieš sudcovi, o tom tvoj otec nebude vedieť. Ani tvoja mama”.

Po chvíli opäť psychologička: “Možno som to ja, kto si pamätá zle, ale keď ti povedali, že už viac otca neuvidíš, bola si spokojná. Pamätáš si to?”

Dievčatko: “Nepamätám si, nepamätám si, že by som niečo také povedala.”

“Ty by si sa s nimi chcela stretnúť?”, pýta sa psychologička. “Áno”, hovorí dievčatko, “chcem ich znova vidieť, aj fyzicky. Často plačem, lebo mi chýba ockovo objatie”.

Ako ukázalo vyšetrovanie, v niektorých náhradných rodinách boli deti dokonca sexuálne zneužívané. Podľa denníka La Repubblica, mali niektorí pestúni psychické problémy.

Polícii sa okrem iného podarilo zaistiť aj desiatky darčekov a listov, ktoré rodičia posielali celý čas svojim deťom a ktoré im nezisková organizácia nikdy neodovzdala.

Zdroj: hlavnespravy.sk