Choď na obsah Choď na menu
 


Pred budovou ministerstva spravodlivosti sa dnes v Bratislave zhromaždilo približne 50 protestujúcich, ktorí upozornili na dlhoročné problémy súvisiace s porušovaním ústavných práv a medzinárodných dohovorov v rodinnoprávnej agende. Protest „Za naše deti“ organizujú neziskové organizácie Rodičia deťom, Striedavka, Liga matiek, Unie otců a komunity Vymazané rodiny, Iniciatíva za vymazaných rodičov a Čierno-biele srdcia.

 

Organizátori protestu upozorňujú na to, že súdy často svojvoľne odoberajú rodičom zo starostlivosti ich deti. Mnohé rozsudky sprevádza podľa nich korupcia alebo diskriminácia rodičov na základe pohlavia. Preto budú v tejto súvislosti organizátori po dohode s ministerskou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) diskutovať a predložia jej svoje návrhy. Návrhy sa týkajú zastavenia odobratia detí a zastavenia diskriminácie na základe pohlavia.

Organizátori a protestujúci zároveň žiadajú zjednodušenie rodinnoprávnej agendy a súčasne upozornili, že o deťoch na súdoch sa rozhoduje za zatvorenými dverami.

„Dieťa by nemalo byť premiestňované z miesta pobytu, ale malo by to byť súčasťou pojednávania a konsenzu medzi rodičmi,“ uviedol jeden z organizátorov.

Podľa organizátorov sa často rodičia pre zdĺhavé súdne konania nemôžu so svojimi deťmi stretnúť dlhé roky. Vyzývajú preto aj občanov, aby svojím hlasom pomohli predchádzaniu podobných situácií. „Podporte nás v boji proti korupcii,“ upozorňujú organizátori a zároveň žiadajú o zlepšenie podmienok striedavej starostlivosti.

Krajniak: Rodina má byť spolu

Protest pokračoval aj pred budovou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, kde sa s protestujúcimi stretol osobne minister Milan Krajniak (Sme rodina).

„Vždy som si myslel, že rodina je najdôležitejšia a mala by byť spolu. Ak nastane nešťastie, že nevedia ostať v jednom celku, dieťa by tým malo trpieť podľa možnosti čo najmenej a nesmie sa stať rukojemníkom kohokoľvek z rodičov,“ uviedol Krajniak po stretnutí na sociálnej sieti.

Dodal, že považuje za poškodenie nielen práv rodiča, ale hlavne aj samotného dieťaťa, ak je jednému z rodičov bránené stretávať sa so svojim deťmi. O mnohých takýchto prípadoch má minister informácie osobne naštudované a riešia ich. Krajniak tiež uviedol, že v pláne sú aj systémové zmeny, aby nepribúdali žiadne nové podobné prípady.

„Za najdôležitejšie považujem rozbitie ‘kamarátskych vzťahov’ na spôsob mafie, ktoré v pozadí manipulujú a zneužívajú ťažkú situáciu rodičov. Je mi veľmi ľúto, keď rodičia po rozchode nevedia priateľsky usporiadať svoj vzťah tak, aby sa obaja mohli stretávať s deťmi. Považujem za veľmi nefér, ak niektorí rodičia bránia tomu druhému stretávať sa s vlastným dieťaťom – je to veľká ľudská tragédia,“ dodal Krajniak na záver s tým, že všetky takéto podnety priebežne prešetrujú a ak zistia pochybenie, vyvodia zodpovednosť.

Kolíková prišla s návrhom

Protestovalo sa aj pred budovou Ministerstva spravodlivosti. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) po stretnutí s rodičmi uviedla, že rozumie ich nespokojnosti.

To, čo vníma ako svoju úlohu, je zabezpečiť systém tak, aby správne fungoval. Podľa Kolíkovej je potrebné nájsť nedostatky v rámci právnej úpravy, tie čo najskôr odstrániť a zorganizovať súdy tak, aby boli schopné čo najskôr rozhodovať s plnou vedomosťou všetkého, čo by mali vedieť o situácii v rodine.

„V tejto súvislosti chceme špecializovať súdy a zaviesť tzv. interdisciplinárny prístup pri rozhodovaní o dieťati, teda hneď od začiatku do toho vtiahnuť všetkých tých, ktorí majú informácie o rodine, o dieťati a môžu napomôcť pri správnom rozhodovaní v danom prípade, to znamená psychológov, kolíznych opatrovníkov, sociálnych pracovníkov, mediátorov, znalcov, rovnako širšie využívanie mimosúdneho riešenia, či pravidlo osobného vypočutia dieťaťa vo vhodne upravených priestoroch súdu,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti.

Ladická vyzýva premiéra, aby návrh Kolíkovej neprijal

Jana Ladická, ktorá je známa vďaka boju o svoju vnučku Maxine, ktorú odobrali jej synovi úrady v Nórsku, v súvislosti s dnešným protestom adresovala výzvu premiérovi vlády Igorovi Matovičovi (OĽaNO) a vláde SR.

Ladická označila dnešnú protestnú akciu za „divadlo“, ktorého cieľom odvolanie Marici Pirošikovej, zástupkyne SR pred ESĽP. „Určite ste si už všimli a viete aké divadlo dnes zorganizovala p. Kolíková s p. Tinkom proti p. Pirošikovej. Po včerajšom stretnutí p. Pirošikovej s p. ministerkou, kde jej oznámila, že čaká na rozhodnutie rady o jej odstúpení, p. Koliková zalarmovala p. Tinku, Iniciatíva za vymazaných rodičov, Čierno-biele srdcia a teraz protestujú za odvolanie Marici Pirošikovej.“

Podľa Ladickej si takto ministerka Kolíková evidentne vybavuje účty z minulosti, kedy jej neprešli jej názory na výchovu detí. „Pán Tinka bol odsúdený za podvody. Po výkone trestu založil Ligu otcov, kde presadzuje nezmysly ako syndróm zavrhnutého rodiča. S takýmito ľuďmi sa spája p. Kolíková a chce, aby bol človek, ktorý zástava práva detí ako p. Pirošiková zosadená z funkcie a otvorili sa im cesty bez prekážok,“ vysvetľuje Ladická.

„Je nemysliteľné aby vyhláška 207/2016 – Vyhláška Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti výkonu rozhodnutia vo veciach maloletých bola zrušená a aby ju nahradilo niečo iné. Už nechceme aby boli naše deti ťahané spod gauča, unášané úradníkmi z domova a to len preto, lebo pre súd je to tak rýchlejšie. Musíme si uvedomiť, že naše detí sú živé a zverské zaobchádzanie je neprípustné,“ dodáva na záver s tým, že sa obracia na premiéra, aby dielo Kolíkovej, Tinku a ich prívržencov nebolo dokonané do konca.

Zdroj: hlavnespravy.sk  

VÝZVA PRE PREMIÉRA IGORA MATOVIČA A VLÁDU SLOVENSKEJ REPUBLIKY.

Od pani J. Ladickej, TU:

https://www.facebook.com/janka.ladicka/posts/3380471485329572