Choď na obsah Choď na menu
 


Boddigton si myslí, že ide o kultúrne nedorozumenie

Po prípade Ivany Bórovej a jej dvoch detí sa spoločnosť dozvedá o ďalšom odobratí slovenských detí vo Veľkej Británii. Tentokrát sa týka katolíckeho manželského páru rómskeho pôvodu, ktorých dve deti majú byť vychovávané homosexuálnym párom. O prípade informovala BBC.

Uplynulý piatok (23.5.) britský Rodinný súd zamietol sťažnosť Sakajtovcov, aby ich deti vo veku dva a štyri roky, vychovávali dvaja muži. Sudca James Murby uviedol, že výchova homosexuálmi, deťom neublíži.

Na základe vyjadrení rodičov však homosexualita nebola rómskou komunitou uznaná. Rodičia tiež argumentovali, že výchova dvoma mužmi môže deťom spôsobiť psychickú ujmu.

Podľa zverejnených informácií dôvodom pre odobratie detí mala byť skutočnosť, že podľa sociálnych pracovníkov deti chodili špinavé, starší zo súrodencov nedodržiavali školskú dochádzku a rodičia ich príliš trestali. Manželia majú ešte okrem dvoch mladších synov aj dve staršie deti, tiež chlapcov.

Mimovládna organizácia Deti patria rodičom, ktorá pôsobí vo Veľkej Británii a zaoberá sa odoberaním detí, označila zistenia úradníkov za účelové a vykonštruované.

Lucia Boddington, z mimovládnej organizácie, dúfa, že slovenská vláda čo najskôr požiada o prešetrenie daného prípadu. Pre BBC uviedla, že rodičia boli z rozhodnutia súdu zúfalí, plakali.

„Myslím si, že istým spôsobom je to kultúrne nedorozumenie,“ uviedla BBC vyjadrenie Boddigton. Podľa nej by bola rodina na Slovensku vzorovým príkladom – žijú odlišným spôsobom ako niektorí slovenskí Rómovia. Otec je podľa nej veľmi pracovitý, vzdelaný. Chcel to najlepšie pre svoje deti.

Rodičia sú ochotní obrátiť sa aj na Európsky súd, a to aj napriek tomu, že bude trvať mesiace, kým sa ich prípadom bude zaoberať.

ru

 

Zdroj: hlavnespravy.sk