Choď na obsah Choď na menu
 


Problém odoberania detí ruských občanov žijúcich v Nórsku by mal byť riešení spoločne so sociálnou službou krajiny, uviedol ruský komisár pre práva detí Pavel Astachov.

Ruský občan Andrej Prikazčikov sa obrátil na organizáciu Ruské matky so sťažnosťou. Nórske úrady mužovi odobrali dvoch synov a hrozia mu, že mu zoberú aj tretie dieťa. Informáciu zverejnila agentúra TASS.

V roku 2002 sa Prikazčikov oženil s Nórkou. Narodili sa im traja synovia. Počas futbalového zápasu v škole, jeden z Prikazčikových synov zranil chlapca, ktorý je nórskym občanom. Správa školy podala sťažnosť na úrad nórskej sociálnej služby Barnevarne. O istý čas bol rodičom doručený list, ktorý tvrdil, že nezvládajú výchovu svojich detí. Synovia boli počas vyučovania odvedení zo školy, predvedení na políciu a následne umiestnení do rôznych patronátnych rodín.

Astachov vzhľadom na vzniknutú situáciu uviedol, že situácie odňatia detí z ruských a rusky hovoriacich rodín je treba riešiť na sociálnej úrovni, a nie politizovať ich. Zároveň je podľa neho nutné posúdiť ich na najvyššej štátnej úrovni.

Nórsko má podľa Astachova ústavu, ktorá zaručuje právo na vnútorný a individuálny život rodiny. Podľa dohovoru o právach dieťaťa, dieťa nemôže byť rodičom odobraté ani v prípade, že spáchali trestný čin, pretože sú považovaní za nevinných až do času, pokiaľ ich súd neodsúdi, dodal.

ru

Zdroj: hlavnespravy.sk