Choď na obsah Choď na menu
 


Českej mamičke Markéte Doškovej odobrali jej vlastného syna len niekoľko mesiacov po jeho narodení. Chlapčeka jej odobrali aj napriek tomu, že ho len prednedávnom prestala dojčiť, nič zlé mu neurobila a podľa svedectva lekárky sa o neho starala vzorne. O prípade informuje český portál Seznam Zprávy.

 

V reportáži Josefa Klímu matka chlapčeka vysvetľuje, že po pôrode žila spolu so svojim partnerom Jiřím v Libivé. Markéte sa ale nepáčilo správanie jej partnera voči ich spoločnému synovi a preto sa rozhodla odsťahovať sa a svojho, vtedy 10 mesačného chlapčeka, si vzala so sebou.

Z fotodokumentácie, ktorú matka neskôr predložila súdu, vyplýva, že mala na tele modriny, ktoré jej mal spôsobiť jej partner, čo majú potvrdzovať aj  SMS správy, v ktorých sa Jiří za bitie ospravedlňuje.

Po presťahovaní požiadala mladá mamička o pomoc aj odbor sociálnej starostlivosti o dieťa. Ten ale nakoniec desaťmesačného Frederika, ktorého len pred nedávnom prestala dojčiť, pridelil predbežným opatrením do starostlivosti matky Jiřího, čiže chlapcovej babičky, ktorá pracovala v rovnakej budove a na rovnakom poschodí, kde sídli odbor sociálnej starostlivosti.

Vo väčšine prípadov je dieťa v tak nízkom veku odobraté matke iba v prípadoch pokiaľ je matka napríklad alkoholička, alebo narkomanka, prostitútka, či trpí psychickou chorobou. Viaceré posudky odborníkov ale dokazujú, že ani jeden prípad sa netýka Markéty. O svojho synčeka sa starala vzorne, čo naopak potvrdila aj detská lekárka.

Jej partner Jiří bol ale medzitým obvinený z výroby a distribúcie drog a putoval do väzby. Na usadlosti, kde dnes žije malý Frederik so svojou babičkou, polícia zadržala vybavenie určené na pestovanie marihuany.

Josef Klíma požiadal o vyjadrenie aj niekoľko nezávislých právnikov, tí ale nedokážu pochopiť ako je možné, že bolo rozhodnuté o odobratí dieťaťa matke, ktorá sa o neho vzorne starala a chlapca namiesto toho umiestnili do rodiny trestne stíhaného otca.

Tatiana Stará

Zdroj: hlavnespravy.sk