Choď na obsah Choď na menu
 


Okrem správ o šírení pandémie ochorenia Covid-19 najnovšie vyvoláva v susednom Česku diskusiu petícia, v ktorej študenti Karlovej Univerzity požadujú, aby sa v elektronickom indexe u študentov zrušila kolónka „pohlavie“. Iniciátori petície argumentujú, že by takáto zmena podľa nich prispela k tomu, aby pedagógovia oslovovali študentov tak, ako oni sami preferujú.

Vedenie Karlovej Univerzity v Prahe o študentskej petícii podľa portálu Blesk.cz vie, ale vraj nedostalo zatiaľ žiadnu oficiálnu žiadosť. Univerzita je však údajne pripravená o veci diskutovať a nechce študentský návrh na zmeny rovno zmietnuť zo stola.

Študenti v petícii navrhujú, aby boli v elektrinickom indexe uvedené len dve kolónky. Do jednej by si vyplnil mohol študent vyplniť ním uprednostňované zámená a rod oslovenia (ženský, mužský, neutrálny). V druhej kolónke by zase bolo zobrazené meno, ktorým si študent želá byť oslovovaný. To by mohlo byť od legálneho mena a priezviska odlišné.

„Študentky/študenti by sa tak mohli vyhnúť mnohým nepríjemným situáciám, kedy musia opravovať svojich vyučujúcich. Tieto situácie bývajú o to menej príjemné, že v prípade vyučujúcich sa jedná o pozície nadradenú študentom/študentkám. Vopred ďakujeme za zváženie nášho návrhu. Veríme, že môže prispieť k tomu, aby sme sa na Univerzite Karlovej cítili všetci/všetky o niečo viac vítaní,“ citujú české médiá z podaného návrhu, ktorý podpísal celý rad študentov rôznych fakúlt Karlovej Univerzity.

Podľa iniciátorov petície by nimi navrhované zmeny pomohli mnohým, ktorí používajú iné meno než majú oficiálne uvedené vo svojom preukaze a nemôžu si ho v preukaze legálne zmeniť. Lektori by potom používali oslovenie podľa toho, aké študenti sami preferujú.

— TOP

Zdroj: dennikslovensko.sk