Choď na obsah Choď na menu
 


V Texase nedávno prebiehal kontroverzný súdny spor medzi dvoma rodičmi o opateru ich dvoch synov. Matka nástojila na tom, že ich syn James je vlastne dcéra Luna a chcela mu „dopomôcť“ k prechodu na druhé pohlavie, proti čomu sa postavil jeho otec. Súd nakoniec dal obom rodičom rovnaké práva, čím efektívne snahu o pretvorenie chlapca pochoval. Minulý týždeň mladý James nastúpil do školy ako chlapec.

7-ročný chlapec James Younger bol minulé mesiace centrom medializovaného súdneho sporu v štáte Texas. Rozvedení rodičia sa súdili o opateru, na čom by nebolo nič zvláštne, keby matka nenástojila na tom, že ich syn je vlastne dcéra.

Matka Anna Georgulasová vtedy požiadala súd o kompletnú opateru o oboch synov, ktoré má s otcom Jeffom Youngerom. Pri mladom Jamesovi však nástojila na tom, že je dievča menom Luna a pod týmto menom ho aj zapísala do školy. Otec však celý čas tvrdil, že ide o predstavy, ktoré Jamesovi vsugerovala matka, že chlapec agresívne odmieta dievčenské oblečenie, keď je bez matky. Na internete otec pritom vyzýval ľudí, aby mu syna pomohli „zachrániť“.

Dobrý koniec

Aj keď porota najprv zverila deti do opatery matky, sudkyňa nakoniec rozhodla udeliť obom rodičom rovnaké rozhodovacie práva. To v praxi znamenalo, že hocijaké hormonálne a iné zmeny, ktoré chcela matka naordinovať synovi, by museli prejsť aj cez otca.

Výsledok je teda taký, že James v novembri nastúpil do školy už opäť ako chlapec. Informoval o tom jeho otec na sociálnej sieti Facebook, kde zverejnil fotografiu chlapca. „Idem do školy. Takto to vyzerá, keď si vyberá James,“ píše sa v popise fotografie, na ktorej je chlapec oblečený v košeli a nohaviciach.

Otec tvrdí, že do predstavy o dcére ho vmanipulovala jeho matka. Údajne tak robila už od jeho troch rokov, keď ho zatvárala do izby a tvrdila mu, že „obludy jedia iba chlapcov“.

— Juraj Orolín

Zdroj: denniks.sk