Choď na obsah Choď na menu
 


Spojené kráľovstvo spočiatku vyrieklo verdikt, že muž, ktorý zmenil pohlavie, nemôže ísť do dôchodku skôr, než naň dosiahne dostatočný vek podľa svojho biologického pohlavia. Avšak Európsky súdny dvor si myslí niečo iné. Správu o tom priniesol portál TGcom 24

Európsky súdny dvor sa vyjadril, že muž, ktorý sa narodil v roku 1958 a “stal sa” ženou v roku 1995, môže odísť do dôchodku päť rokov pred dovŕšením 65. roku života, ktorý je vekom odchodu do dôchodku u mužov.

Advokát európskeho súdu pri obhajovaní požiadaviek transexuála uviedol, že verdikt Spojeného kráľovstva je nelegitímny. Transexuálovi žiadosť o skorší odchod do dôchodku britský súd zamietol v prvom rade pre to, že nemal doklad o kompletnej pohlavnej identite. Podľa platnej normatívy v čase, kedy sa muž rozhodol zmeniť pohlavie, totiž zmena pohlavia automaticky znamenala anuláciu manželstva, ktoré muž uzavrel v roku 1984 a o to on ani jeho manželka nestáli.

Generálny prokurátor súdu Michal Bobek zrušil rozsudok, pretože vyvstávajúca podmienka “nebyť zosobášený”, aby mu vznikol nárok na dôchodok, je v protiklade s ľudskými právami a ide o “sexuálnu diskrimináciu”, keďže sa to týkalo len transgenderizmu. “Členské štáty EÚ nie sú povinné uznať manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia. Avšak sú povinné umožniť prístup k dôchodku bez ohľadu na to, v akom stave partnerstva osoba žije.”

Aj takéto drobné nuansy menia ovzdušie Európy. Vtedajší britský zákon o tom, že manželstvo je automaticky neplatné, ak osoba, ktorá sa sobášila je zrazu inou osobou, dáva logiku. Prokurátor však zrazu vidí diskrimináciu, od ktorej radšej všetci dávajú ruky preč, a tak transexuál sa môže tešiť odchodu do predčasného dôchodku. Zároveň to vyzerá ako pekný návod pre mužov, ktorí sú už utrápení dlhoročnou prácou a na totálny chaos budúcnosti.

Zdroj: hlavnespravy.sk