Choď na obsah Choď na menu
 


“Ministerstvo zahraničia vydalo prvý americký pas, kde je pohlavie označené písmenom X. Tešíme sa, že ho budeme môcť ponúknuť všetkým, ktorí žiadajú o cestovný pas, akonáhle začiatkom roku 2022 dokončíme potrebný systém a aktualizujeme podobu,” uviedol Price v písomnom vyhlásení.

Úrad podľa neho naďalej úzko spolupracuje s ostatnými vládnymi agentúrami USA, aby zaistil čo najlepšie podmienky pre cestovanie všetkých držiteľov pasov bez ohľadu na ich pohlavnú identitu.

V lete oznámil minister zahraničia USA Antony Blinken plány americkej administratívy na zavedenie tretieho pohlavia X v amerických pasoch a právo na vlastný výber ktoréhokoľvek z troch pohlaví v doklade. Ako Blinken vtedy poznamenal, cieľom tohto kroku je zabezpečiť rovnaké práva pre LGBT komunitu. Až doteraz museli americkí občania na určenie iného pohlavia, než je uvedené v ich rodnom liste, predložiť potvrdenie od lekára.

V súčasnej dobe je tretie pohlavie už v pasoch mnohých krajín, vrátane Austrálie, Kanady, Indie, Malty, Nepálu a Nového Zélandu.

Zdroj: hlavnespravy.sk