Choď na obsah Choď na menu
 


Londýn 15. decembra 2021

Britský najvyšší súd v stredu zamietol návrh aktivistky, ktorá napadla rozhodnutie britskej vlády nepovoliť uvádzať v pasoch rodovo neutrálne označenie pohlavia. Informovala o tom agentúra AFP

Na súd sa obrátila Christie Elanová-Caneová, ktorá sa nestotožňuje s mužským ani ženským pohlavím. Postup pri žiadosti o vydanie cestovného pasu v Británii označila za “diskriminačný”. Osoby si môžu vybrať len “mužské” alebo “ženské” pohlavie. Možnosť “X” označujúca “nešpecifikované” pohlavie chýba, hoci vo viacerých krajinách je už zaužívaná.

Najvyšší súd však sťažnosť zamietol a rozhodol, že totožnosť osoby je možné overiť i na základe ďalších dokumentov ako rodný list, potvrdenie o adopcii alebo priznaní pohlavia.

Proces vydávania pasov podľa Elanovej-Caneovej porušuje ľudské práva, pretože nepovoľuje možnosť X.

Súd však tvrdí, že absencia rodovo neutrálnej možnosti výberu nie je porušením článkov osem a 14 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd.

Elanová-Cainová už predtým so svojou žalobou neuspela na súdoch nižšej inštancie. Aktivistka uviedla, že vláda a súdy sú “na nesprávnej strane dejín”. So svojím prípadom sa plánuje obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu.

Rodovo neutrálne pasy už vydávajú Argentína, Austrália, Dánsko, Holandsko, Kanada, India, Malta, Nepál, Nový Zéland, Pakistan či USA, píše na svojej webovej stránke stanica BBC. Nemecko od roku 2019 zaviedlo “intersexuálne” pohlavie.

Zdroj:  hlavnespravy.sk