Choď na obsah Choď na menu
 


Súkromná škola na Manhattane varuje pred používaním výrazov spojených s pohlavím, ako napr. "mama a otec" či "chlapci a dievčatá", pretože majú vytvárať domnienky o ľuďoch. 

Škola Grace Church vo svojom "inkluzívnom jazykovom sprievodcovi" vysvetľuje, že škola "môže urobiť viac než zakázať nenávistný jazyk; môžeme používať jazyk na vytvorenie prívetivého a inkluzívneho priestoru."

Sprievodca namiesto použitia slov "mama a otec" na opis rodičov dieťaťa odporúča termíny ako "dospelí, naši či rodina". Dokonca varuje pred používaním slova "rodičia"

Príručka zároveň odrádza od slov "chlapci a dievčatá". Namiesto toho by sa malo povedať: "ľudia, ľudkovia, priatelia, čitatelia, matematici ..." Namiesto použitia "chlapčenského/dievčenského vzorca" na zoradenie študentov by učitelia mali "vytvárať skupiny podľa druhov topánok" alebo podľa abecedy. 

"Rodiny sa formujú a štruktúrujú mnohými spôsobmi," uvádza sa v sprievodcovi. "Na škole Grace Church používame inkluzívny jazyk, ktorý odráža túto rozmanitosť. Je dôležité vyhnúť sa domnienkam, s kým deti žijú, kto sa o nich stará, či spia každú noc na rovnakom mieste, či vidia svojich rodičov atď."

Stojí za zmienku, že samotný sprievodca používa zakázané slovo "rodičia"

Sprievodca sa tiež zmieňuje o tzv. "Genderbread osobe", ktorá ponúka progresívne chápanie "sexuálnej orientácie", "rodovej identity", "rodového prejavu" a "sexuálnych charakteristík"

Škola vydala tento týždeň vyhlásenie, v ktorom obhajuje svoje rozhodnutie propagovať "inkluzívneho jazykového sprievodcu" a tvrdí, že sa stala obeťou "kultúrnej vojny"

"My vieme, že dohliadajúci jazyk venuje väčšiu pozornosť tomu, aby spoločenstvo používalo správne slová, než tomu, aby rozvíjal pocit spolupatričnosti medzi svojimi členmi," uviedol riaditeľ školy George Davison. "Takto to v Grace nerobíme, a preto náš Sprievodca inkluzívnym jazykom nezakazuje žiadne slová. V Grace rozumieme sile jazyka, ktorý spája aj rozdeľuje. Vieme tiež, že našou úlohou je poskytnúť členom spoločenstva prostriedky, ktoré im umožnia učiniť informované a veľkorysé rozhodnutia."

 Zdroj: lifenews.sk