Choď na obsah Choď na menu
 


Varovanie upozorňuje na zastarané kultúrne vyobrazenia. Disney týmto krokom koplo do osieho hniezda.

Zábavná streamovacia platforma Disney Plus bola spustená len nedávno, jej upozornenia k filmom však získali rovnako pozornosti ako samotné spustenie platformy. 

Aké sú detaily?

Nová platforma obsahuje upozornenie pre "zastarané kultúrne vyobrazenia" v starších filmoch. Medzi staršie filmy patria "Pinocchio", "Dumbo", "Fantasia", "Aristomačky" a "Kniha džunglí", ktoré v minulosti čelili kritike za rasistické obrazy, stereotypy a ďalšie veci. 

Varovanie uvádza: "Tento program je prezentovaný tak, ako bol pôvodne vytvorený. Môže obsahovať zastarané kultúrne vyobrazenia."

Tento krok prirodzene vyvolal intenzívne diskusie na sociálnych sieťach. Mnoho ľudí bolo rozhorčených z toho, že zábavný gigant vydal tieto upozornenia pri klasických produkciách, zatiaľ čo iní chválili Disney za politicky správny krok.

Čo je také zlé na týchto filmoch?

Animovaný film "Dumbo" o lietajúcom slonovi bol v ostatných rokoch terčom kritiky pre stvárnenie postavy menom "Jim Crow", ktorú nahovoril biely herec. Mnoho ľudí - a médií - prirovnávalo vystúpenie k líčeniu tváre na čierno. Bola tu tiež scéna plná vrán, ktoré pôsobili v stereotypnom a negatívnom zobrazení čiernej kultúry. Z filmu bola táto scéna kompletne vystrihnutá. 

"Kniha džunglí" si tiež vyslúžila kritiku vďaka zobrazeniu opice s menom "Kráľ Louie", ktorá podľa kritikov predstavovala negatívny obraz černochov. Postava, ktorú nahovorila jazzová legenda Louis Prima, je zároveň "lenivá, náročná a drží sa stereotypov, ktoré panovali v Amerike počas 50. a 60. rokov," uvádza portál Buzz.ie. 

"Lady a Tramp" obsahuje pieseň "Sme siamčatá", ktorú spievajú dve mačky s prehnaným stereotypným ázijským prízvukom.

"Aristomačky" boli kritizované za vykreslenie mačiek, ktoré pijú a užívajú si, ako aj siamskej mačky, ktorá hrá na klavír paličkami spievajúc "Koláčiky šťastia sa vždy mýlia"

"Fantasia" podľa niektorých ľudí vytvára "genderové očakávania" pre mužov a ženy. 

 Zdroj: lifenews.sk