Choď na obsah Choď na menu
 


Študenti stredných škôl v Pensylvánii sa v piatok zúčastnili na rozsiahlom proteste proti rozhodnutiu školského obvodu povoliť chlapcom používať dievčenské toalety.

Viac ako 300 študentov zo školského obvodu Perkiomen Valley v Pensylvánii vyšlo 15. septembra na protest proti rozhodnutiu školskej rady neschváliť navrhovanú politiku 720, ktorá by zakázala chlapcom s pohlavným rozdielom používať dievčenské toalety, uviedla televízia Fox News.

Predseda školskej rady Jason Saylor v komentári pre Fox uviedol, že “hlasoval inak ako väčšina rady” a vyjadril uznanie “viac ako 300 študentom, ktorí počas piatkového protestu využili svoje právo na vyjadrenie svojho názoru v prospech politiky podľa prvého dodatku”, hoci vysvetlil, že “rešpektuje výsledok hlasovania.”

Návrh vznikol po tom, čo otec dospievajúceho dievčaťa, ktoré navštevuje jednu zo stredných škôl v okrese, zverejnil na sociálnych sieťach, že jeho dcéra bola emocionálne rozrušená po interakcii s osobou, ktorá vyzerala ako chlapec s pohlavným rozvratom na dievčenských toaletách’.

“Skutočnosť je taká, že moja dcéra pôjde do školy a nebude tu teraz používať toalety,” uviedol otec Tim Jagger v príspevku na sociálnej sieti. “Je príliš rozrušená a emocionálne narušená na to, aby vošla na toaletu.”

PREHLIADKA: Školský obvod Virgínia tvrdí, že ‘nepohodlie nie je dôvodom’, aby chlapci nevstupovali na dievčenské’ toalety

Školská rada zvažovala politiku zákazu používania dievčenských’ toaliet pre chlapcov na zasadnutí 12. septembra, informovala miestna pobočka ABC informovala

“Myslíme si, že je to’správne a spravodlivé, aby študenti mali prístup do akejkoľvek kúpeľne podľa toho, ako sa identifikujú?"

 

“Predseda školskej rady Jason Saylor počas zasadnutia povedal: “Myslíme si, že je to’vhodné? Je to’môj osobný názor, ja si to’nemyslím.”

 

Superintendentka Barbara Russellová však argumentovala, že navrhovaná zmena je v rozpore s existujúcou “nediskriminačnou”politikou okresu, ktorá je v súlade s Hlavou IX a “označuje rodovú identifikáciu za chránenú triedu.”

Školská rada sa rozhodla navrhovanú politiku nezaviesť, čo vyvolalo študentský protest, počas ktorého v piatok stovky študentov odišli z tried.

Student strednej školy John Ott, ktorý odchod zorganizoval, v pondelok pre Fox povedal, že protest sa uskutočnil, pretože “deti boli rozrušené” a chceli “chrániť” dievčatá, ktoré “nechceli mužov na svojich toaletách.”

“Musia nastať nejaké zmeny. Je’jednoducho nepríjemné vidieť 19-ročných mužov alebo 18-ročných mužov na záchodoch,”zdieľala študentka z Perkiomen Valley Victoria Rudolph.

Ďalší študent, Brandon Emery, tvrdil, že uprednostňovanie privilégií pre “trans”-identifikujúcich sa študentov je v rozpore s jeho vlastnými právami a právami jeho sestry a ďalších študentov.

“Mám z toho pocit, akoby to’mňa a moju sestru a nás ostatných študentov’teraz ohrozilo a práva tejto školy vôbec nie sú prioritou,” povedal Emery pre Fox. 

RELEVANTNÉ: Oklahomský guvernér podpísal príkaz, ktorým sa zakazuje vstup na ženské toalety, do väzníc pre mužov s pohlavným postihnutím

Matky študentiek sa tiež podelili o svoje obavy a vyjadrili uznanie svojim deťom a ich spolužiakom, ktorí sa postavili proti tomu, že škola’odmietla chrániť súkromie stredoškoláčok.

Matka Otta’povedala pre portál, že “bezpečnosť žien je taká dôležitá,” a rozhodnutie študentov’ protestovať treba “pochváliť.”

“Majú odvahu a uplatňujú svoje práva vyplývajúce z prvého dodatku,” povedala. “Ide o ochranu našich detí a nášho súkromia a chlapcov a dievčat. Je to’jednoduchá biológia.”

Takisto Emeryho’matka Melanie Marrenová zatrúbila na okres, že “robí tieto opatrenia bez toho, aby vzal do úvahy, ako ovplyvňujú študentov””

Podľa Marrenovej okres neberie do úvahy, “aké nepríjemné je byť tínedžerom len tak všeobecne, ale teraz musia čeliť narušeniu svojho súkromia v tých oblastiach, kde by sa mali cítiť bezpečne a súkromne.”

Bežné vpúšťanie chlapcov a mužov do priestorov určených pre dievčatá a ženy – vrátane kúpeľní, šatní a prezliekární – vyvolalo národnú diskusiu a množstvo zákonov, ktoré reprezentujú obe strany problému.

Konzervatívci varujú, že nútenie dievčat a žien zdieľať intímne priestory s cudzími mužmi porušuje ich práva na súkromie, vystavuje ich zbytočnému emocionálnemu stresu a dáva potenciálnym mužským predátorom životaschopnú zámienku na vstup na ženské toalety alebo do skriniek jednoduchým tvrdením, že sú transgender.

Zdroj: lifenews.sk