Choď na obsah Choď na menu
 


Koordinátor Slovenského dohovoru za rodinu (SDZR) v krátkom videu vyzval poslancov, aby hlasovali za zvolanie schôdze a zrušenie Istanbulského dohovoru. Mimoriadnu schôdzu, ktorej témou má byť okrem iného aj Istanbulský dohovor (ID), zvolal predseda parlamentu Andrej Danko na utorok 18. februára.

 

Ako hovorí v úvode videa Zbiňovský, 11. februára sa na námestí Slobody modlilo takmer 3000 ľudí ruženec v čase, kedy sa predseda NR SR Andrej Danko a premiér Peter Pellegrini dohodli na zvolaní mimoriadnej schôdze.

Zbiňovský dodáva, že všetci dobre vieme, že táto schôdza by nemusela byť zvolaná, ak by prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektovala dve uznesenia NR SR a dohovor odmietla. Prezidentka tak ale zatiaľ neurobila a na stretnutí ústavných činiteľov navrhla premiérovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa v prípade Istanbulského dohovoru vláda obrátila na Ústavný súd SR, ak má pochybnosti o tom či patrí do právneho a hodnotového prostredia Slovenska.

„Ja si myslím, že pani prezidentka zjavne neovláda dve uznesenia NR SR v ktorých zástupcovia, volení občanmi, jasne odmietli Istanbulský dohovor. Myslím si, že pani prezidentka nie je prezidentkou všetkých občanov, ako sme mali možnosť vidieť na reklamných materiáloch dnešných neoliberálov. Tiež si myslím, že pani prezidentka nerešpektuje vôľu státisícov kresťanov, ktorí tento medzinárodný dohovor, ktorý sa síce tvári, že chce pomáhať týraným ženám, no v skutočnosti nám tu chce doniesť gender ideológiu, odmietnuť nechce. „

Okrem výzvy pre poslancov, aby zahlasovali za zvolanie schôdze a zrušenie Istanbulského dohovoru, v závere Zbiňovský vyzval aj občanov, aby sledovali ako sa situácia s mimoriadnu schôdzou nakoniec bude vyvíjať. „Preto vyzývam aj všetkých ľudí, aby sledovali ako sa zachovajú jednotlivé strany a tiež poslanci pri zvolávaní mimoriadnej schôdze NR SR. Tiež ako zahlasujú pri odmietnutí alebo neodmietnutí  Istanbulského dohovoru.“
 

 

 

Tatiana Stará