Choď na obsah Choď na menu
 


V Texase minulý týždeň vrcholil vcelku šokujúci súdny spor. Bývalí manželia sa sporili o opateru svojich dvoch detí. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby matka nenástojila na tom, že ich syn James je vlastne dcéra Luna. Všetko už vyzeralo tak, že zákon sa prikloní na stranu matky. Po výzvach otca o pomoc pri „záchrane“ syna však súd rozhodol inak.

Porota v texaskom Dallase minulý pondelok rozhodla proti žiadosti otca Jeffreyho Youngera, ktorý sa snaží zastaviť „rodový prechod“ svojho sedemročného syna. Younger chcel dostať svoje deti do výlučnej opatery po tom, čo jeho bývalá žena Anna Georgulasová žiadala, aby ich maloletého syna Jamesa považoval za dcéru menom Luna.

Väčšina poroty sa zhodla, že obe deti by mala dostať do výlučnej opatery matka, ktorá je pediatrička. Tá mala dostať aj povolenie, aby maloletému eventuálne mohla dať lieky na zastavenie puberty. Tie môžu viesť až k chemickej kastrácií dieťaťa. Matka však tvrdí, že zatiaľ nemá plány tieto látky dieťaťu dať. Obavou o kastráciu syna argumentoval na súde aj Jeffrey Younger.

Chlapec či dievča

Podľa pôvodného rozhodnutia poroty by bol Younger povinný svojho syna označovať ako „dcéru“, aby „potvrdil“ jeho zmenu pohlavia.

Podľa otca však syn nosí ženské šaty výlučne, keď je doma s jeho bývalou ženou. Tá ho volá jeho „ženským“ menom Luna a dokonca ho takto zapísala aj do školy. Younger však tvrdí, že akonáhle je so synom bez matky, tak James až „agresívne“ odmieta nosiť ženské veci a sám sa považuje za chlapca.

Zneužívanie?

Georgulasová zase obvinila otca zo zneužívania dieťaťa tým, že Younger nechce prijať ich syna ako transrodové dieťa. Preto žiadala od súdu, aby otca zbavil rodičovských práv. Podľa denníka Texan, ktorý prípad úzko sledoval, Georgulasová a jej právnici argumentovali tým, že chcú pre syna len „sociálny prechod“, a nie prechod lekárskym zákrokom.

Otec však počas pojednávania predstavil dokumenty, podľa ktorých mal byť James už objednaný na kliniku, aby v 8. alebo 9. roku života postúpil zastavenie puberty. Bývalá žena zároveň chcela, aby Younger zaplatil budúce výdavky spojené s navštevovaním „transrodového terapeuta“ alebo medicínske zákroky spojené s prechodom na druhé pohlavie.

K prípadu sa vyjadrili aj politici. Napríklad republikánsky senátor Ted Cruz, ktorý neúspešne usiloval o nomináciu na republikánskeho kandidáta na prezidenta, na Twitteri vyhlásil, že dieťa v tak mladom veku nie je zrelé na to, aby podstupovalo zmenu pohlavia.

Sudkyňa rozhodla

Sudkyňa Kim Cooksová však vo štvrtok rozhodla, že Younger dostane rovnaké rozhodovacie práva ako matka, čím zmenila verdikt poroty. To znamená, že akékoľvek „transrodové“ zmeny ich syna bude musieť diskutovať s bývalým mužom.

V rámci rozhodnutia bude musieť Younger zrušiť svoj blog nazvaný „Zachráňme Jamesa“ a zároveň sa už nesmie vyjadrovať o tomto prípade pre médiá.

Pár sa vzal v roku 2010 a v roku 2012 mali spolu dvojičky – dvoch synov. Georgulasová sa rozhodla rozviesť v roku 2016 a ako dôvod uviedla, že ju Younger podviedol pri predmanželskej zmluve, čo muž odmieta. Taktiež ho obvinila z domáceho násilia, z čoho bol však Younger oslobodený.

— Juraj Orolín

Zdroj: denniks.sk